ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Ало-измамниците разнообразяват с баба, внуче и гръцка лотария

Крими
18.10.2018  |  12:34
723
Съдят безработен, хванал се за „муле“ от Варненско до Русе и Ветово
телефонни измами

 

Районната прокуратура във Варна е на съд 35-годишния Владимир В., който бил "муле" в две телефонни измами на ало-мошеници от Русе. Владимир бил безработен. В началото на 2016 г. обявил в сайт, че търси работа като шофьор. Седмица по-късно получил обаждане от лице, което се представило като Николов, който търсел шофьор със собствен автомобил за превоз на дограма и климатици. Обещал на подсъдимия седмично заплащане по около 400 лева.

 

На 28 февруари 2016 г. жена от варненско село получила обаждане от непознат телефонен номер. В разговора мъжът се представил като неин внук и обяснил, че е спечелил от гръцката лотария сумата от 30 000 лева, но не може да ги пренесе през границата лично. Обяснил на възрастната жена, че парите ще донесе в България негов приятел, на когото трябва да се заплатят за услугата 6000 лева. Жената обяснила на мнимия си внук, че разполага само с 1800 лева.

 

82-годишна на два пъти дала 36 000 лева на телефонни измамници

 

След като „внукът“ се съгласил, наредил на жената да предаде сумата на неговия приятел, който ще я чака до селската църква. Подсъдимият получил същия ден обаждане от „работодателя“ Николов да отиде до селото. Владимир бил с отнето свидетелство за управление и колата управлявал негов приятел. На уговореното място ги чакала възрастната жена, която предала парите. Жената попитала къде са парите от лотарията на внука й, с което изненадала двамата мъже. След като се прибрала в дома си, тя позвънила на истинския си внук и разбрала, че е измамена.

 

Николов разпоредил на Владимир да кара към Русе. Дал му указания да остави парите, взети от възрастната жена, до билборд на голяма търговска верига в Русе, като си удържи 500 лева за извършената работа. Обяснил му, че до билборда ще намери мобилен телефон, който трябва да вземе.

 

На 5 януари 2017 г. Владимир прибрал пари и накити от още една измама. Преди "мулето" да бъде пратено да прибере плячката, на варненски стационарен телефон се обадил непознат и се представил за следовател. Поискал от жената да помогне на полицията да залови опасни телефонни измамници и я предупредил, че те ще я потърсят. След като това се случило, „следователят“ й наредил да приготви пари и да ги хвърли през терасата си.

 

Жената поискала да се консултира със сина си, съобщила името и телефонния му номер. Неизвестният се обадило на сина й и след като се уверил, че е той, връзката била прекъсната. Нарочената за жертва на телефонната измама приготвила 6000 лева, сребърни накити на стойност 100 лева и пуснала през терасата чантата с ценностите и парите.

 

Подсъдимият Владимир В. бил на мястото, взел хвърлената чанта и се прибрал с такси до дома си. По инструкция на мнимия си работодател потеглил за град Ветово, където в района оставил чантата с парите, като прибрал за себе си 700 лева. На мястото имало мобилен телефон със СИМ-карта. Изхвърлил стария, взел новия телефон и се върнал във Варна. Предстои делото срещу 35-годишния Владимир В. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design