ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Болницата в Ловеч търси 20 лекари и 30 медицински специалисти

Здраве
27.03.2017  |  17:09
709
Кадровият проблем е причина едно отделение да прекрати дейност, друго също е застрашено

Здравното заведение продължава да е в тежко финансово състояние, макар разходите да са намалели със 7 %

 

 

МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч има нужда от около 20 лекари и 30 души медицински специалисти. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Татяна Ганчева.

 

Заради недостиг на лекари, 20 процента от специалистите са пенсионери, а половината от медиците са в предпенсионна възраст. Кадровият проблем стана причина едно отделение да прекрати дейност в момента, друго също е застрашено да спре работа.

 

Отделението по урология от месеци не приема пациенти, тъй като няма необходимия брой лекари. От 1 април подобен проблем може да възникне и в съдовата хирургия в МБАЛ - Ловеч, тъй като началникът на отделението е поканен да работи в частна клиника в Плевен, а другият лекар със специалност е в отпуск по майчинство. Така отделението остава само с един медик без специалност. Д-р Ганчева каза още, че води разговори с лекарите и търси варианти, но все още съдбата на отделението е неясна.

 

Друг проблем в лечебното заведение са финансовите задълженията към доставчици на услуги и медикаменти, чиито размер д-р Ганчева не пожела да уточни, но заяви, че те не са се увеличили от месец май миналата годината, когато бе избран новият Съвет на директорите.

 

Разходите през 2016 г. в сравнение с 2015 г. са намалели със 7 процента. Болницата обаче продължава да е в тежко финансово състояние. Не са изплатени на служителите 50 процента от заплатата им за минал период, както и обезщетенията на пенсионерите, които са около 35 хиляди лева. Стана ясно също, че от Взаимоспомагателната каса били изтеглени за разплащане с доставчици 36 хиляди лева, като 13 500 лева вече са възстановени, а останалите се очаква да бъдат върнати след превод от РЗОК.

 

Изход за намаляване на разходите на болницата д-р Ганчева вижда в купуването на нова медицинска апаратура, за която са осигурени над 1,4 милиона лева от Министерството на здравеопазването и в момента се правят обществени поръчки. Ще бъдат купени ангиограф, компютърен томограф, апарати за хемодиализа. С новата апаратура ще се избегнат услугите на външни фирми и ще се увеличат приходите и пациентите, заяви д-р Ганчева.

 

Даниела Балабанова

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design