ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

Политика
17.01.2018  |  12:45
1 805
Парламентарният ден започна с темата за корупцията с изявление на Корнелия Нинова, БСП-лидерката заподозря корупция в приходните агенции
Снимка: Пресцентър на БСП

 

Българската социалистическа партия внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Вотът на недоверие е "за провала на правителството с борбата с корупцията". Както беше обявено по-рано, партията прави това сама, въпреки че първоначално с ДПС се водиха разговори за съвместен вот. В началото на годината от Движението обаче обявиха, че въпреки че ще дадат своя глас на неодобрение към политиката на правителството и имат критики, няма да участват във внасянето на вота на недоверие.

 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че от гласуването в пленарна зала ще проличи кой иска да се бори с корупцията. По време на всички управления е имало корупция, но въпросът бил готови ли сме сега да кажем корупцията е бич номер едно за държавата. Този проблем трябва да се реши, каза тя. Нинова обясни след процедурата по внасянето в деловодството на парламента, че не приема вота на недоверие за саботаж, а за отговор на 83% от българските граждани, които считат, че това им е проблем номер 1. По думите й вотът на недоверие е проевропейска политика, а не антиевропейска.

 

"Идете да попитате някой европейски лидер съгласен ли е за шест месеца да се затвори борбата с корупцията и нищо да не се говори, защото някоя държава е председател", коментира Нинова. Тя обобщи темите по вота с областите - здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, контрабанда, предаде news.bg. "Внесохме 80 гласа - това са гласовете на нашата парламентарна група и от това гласуване ще проличи има ли воля за борба с корупцията или не. Така че народните представители са свободни да се определят при гласуването си какво искат. По-добре сами алтернатива на статуквото, етикет на което статукво е корупцията. По-добре сами срещу корупцията отколкото част от статуквото, което брани корупцията", коментира още лидерът на БСП.

 

На въпрос дали от парламентарната група на БСП за България се чувстват уязвими по отношение на корупцията, Нинова коментира, че при всички управления е имало корупция и сега въпросът е дали осъзнаваме, че ножът е опрял до кокал. "Ние го осъзнаваме и искаме всички мерки, за да се намали корупцията. Те не го осъзнават и искат да продължат по същия начин, казвайки - ама и вие сте били някога корумпирани, затова не се обаждайте", посочи Нинова.

 

Днешният парламентарен ден също започна с темата за корупцията с изявление на Корнелия Нинова, която заподозря корупция в приходните агенции. От парламентарната трибуна тя поиска информация за постъпили на 9-ти януари 2018 г. в секретното деловодство на парламента три документа: доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Горанов.

 

Миналата седмица в парламентарна комисия беше преодоляно и ветото на президента Румен Радев върху новия Закон за борба с корупцията, наложено след няколко месеца спорове между управляващи и опозиция за същината на закона. Темата за корупцията премина и през едно драматично обсъждане на Консултативен съвет по национална сигурност, като съветът се наложи да бъде свикван два пъти.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design