ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Цветелин Хитов: Учителството не е професия за всеки, а призвание за малцина

Интервю
20.09.2016  |  15:46
924
Искам децата да различават доброто от злото и да бъдат преди всичко хора, споделя младият учител от СУ „Бачо Киро” в Летница

Цветелин Хитов е един от малкото млади начални учители в СУ „Бачо Киро” в град Летница. Средното си образование завършва именно там. Бакалавърската и магистърската  степен по Начална училищна  педагогика получава в Педагогическия колеж в Плевен. Какви са предизвикателствата и позитивните страни на учителската професия ни отговаря младият учител Цветелин.

 

 

 

-Преди няколко дни беше 15 септември. Има ли я тръпката от първия училищен звънец?

-Да, разбира се, тръпката я има не само от първия училищен звънец, а и от подготовката за първия училищен ден. Радостта и ентусиазмът, с който децата прекрачват прага на училището, я засилват допълнително

-Кое те мотивира да се върнеш в училище в ролята на учител?

-Според мен самия човек трябва да се ръководи от избора и желанието си. Да има реална представа кой е и в какво е добър и какво би работил всеки ден без досада. Учителството е моето предизвикателство.

-От колко години работиш в СУ „Бачо Киро?

-От 3 години работя там.

-Кой е най-важният урок, на който искаш да научиш децата?

-Опитвам се да ги науча на основни неща, които биха им били полезни и приложими в живота. Надявам се да успея да възпитам у тях уважение към себе си и останалите, да различават доброто от злото и да бъдат преди всичко хора.

-Кои са позитивните и негативните страни на учителската професия?

-Позитивните са, че мога да обучавам и възпитавам бъдещето на България, какво по-позитивно от това. Сред негативните са липсата на признателност, уважение от страна на обществото и ниското заплащане.

-За теб учителството призвание или професия, или по-скоро и двете?

-Учителството е преди всичко призвание и ако човек го приема само като професия със сигурност нещата не биха се получили. То не е професия за всеки, а призвание за малцина.

- Живееш в малък град като Летница. Имаш ли желание да се преместиш в по-голям град?

-Замислял съм се, но знам, че в нито едно училище няма да се почувствам по-добре  от родното, така че засега не бих се преместил.

 

Адриана Данова

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design