ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

И Ню Йорк призна неутралния пол

Свят
10.10.2018  |  14:06
1 018
Ако родените в региона не се чувстват нито като мъж, нито като жена, в удостоверенията за раждане могат да се отбележат с Х без лекарски преглед
Снимка: EPA/БГНЕС

 

Хора, които са родени в Ню Йорк и не се идентифицират като мъже или жени, вече могат да изберат трета полова категория "X" на своите удостоверения за раждане, съобщава "Ройтерс". Кметът Бил де Бласио подписа закон, с който Ню Йорк става петото място след Калифорния, Орегон, Вашингтон и Ню Джърси, което приема това. Три щата и Вашингтон разрешават шофьорска книжка с неутрален пол.

 

Транссексуалните настояват правителства да позволят по-лесно да се променят идентификационните документи, за да съответстват на половата идентичност, коментира news.bg. Според тях категориите мъже и жени са форма на дискриминация срещу транссексуалните хора и им слагат етикети против волята им.

 

Законът в Ню Йорк позволява хора да променят своите удостоверения за раждане от "M" или "F" на "X" с клетвена декларация, не се изисква документ от лекар. "Тази промяна може да изглежда малка, но е монументална. Представете си да се налагате отново и отново да се обявявате на разни хора. Бъдещите поколения не трябва да страдат", коментира Таня Асапанса-Джонсън Уокър.

 

Удовлетвореният за пол при сертификат за раждане следва закон от 2014 г., който позволява на транссексуални хора в Ню Йорк лесно да променят пола на своите удостоверения за раждане от мъже на жени или обратно. Сега те могат да изберат и трета опция. Въпросът за това, какво се случва, когато друг щат не признае определението "X", се очаква да се разбере в съдилищата.

 

За да промени пола на паспорта, правителството на САЩ изисква от лекар да потвърди, че лицето е преминало клинично лечение. Досега има само мъжки или женски обозначения в паспортите, но районен съд в Денвър постановява, че Държавният департамент не може да откаже паспорт, който е неутрален по пол.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design