ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Как да закаляваме децата през лятото

Здраве
11.08.2017  |  13:37
5 011
От съветите на д-р Галя Андреева от „Медика Експерт “
Д-р Галя Андреева  Медика експерт
Д-р Галя Андреева

 

Летните месеци са времето, когато трябва да закалим децата си, за да ги предпазим от грип, настинки и други инфекциозни заболявания. Това е моментът, в който могат да бъдат използвани всички благоприятни фактори - чист въздух, слънце и вода.

 

Освен закаляване, подобни процедури оказват положителен ефект върху съня и апетита на детето. През лятото могат да се използват възможностите, които предлагат почивките на море и планина. Море например е препоръчително за деца с увеличени или проблемни сливици, а планина - за тези, които имат дихателни проблеми.

 

Това коментира педиатърът в Медицински център "Медика Експерт" в Русе д-р Галя Андреева и дава съвети. За да се започне закаляването, е необходимо детето да бъде напълно здраво. По думите на д-р Андреева, която е дългогодишен педиатър, закаляването трябва да се прилага от най-ранна възраст. Хубаво е това да започне с въздушни бани и разходки на открито.

 

Децата са особено чувствителни към липсата на свеж въздух. Престоят по-продължително време в  лошо проветрени помещения, може да доведе до  нарушения в съня, загуба на апетит, гадене, главоболие и анемия, допълва д-р Андреева.

 

Сънят на свеж въздух оказва изключително благоприятно въздействие не само за растежа и развитието на детето, но и за съзряването на нервната система. През лятото детето може изцяло да прекара времето за сън навън.

 

Особено полезни са разходките на открито, като продължителността се увеличава постепенно. Трябва да се съобразим с температурата, която се съобразява с възрастта на детето, казва още педиатарката. Една от най-приятните закалителни процедури са слънчевите бани, тъй като слънчевите лъчи оказват положително влияние върху имунната система на детето.

 

Излагането на слънце обаче трябва да се прилага много внимателно и да е съобразено с външната температура. Подходящото време за плаж е до 10 ч. сутрин и след 17 ч. следобяд. Важно е  постепенно увеличаване на продължителността – от 5-10 минути до 30-40 минути.

 

Трябва да се обърне специално внимание на облеклото на детето. То трябва да е подбрано така, че да не се допусне прегряване.  Материята също е  значение. Най-добре е тя да е от памук, така че кожата на детето да може да „диша”. Не на последно място е важно главата на детето да бъде предпазена с шапка.

 

Важна закалителна процедура е въздействието с вода. Това може да се извършва на открито или на закрито. Важно e подобни процедури да се извършват непрекъснато, така може да очакваме нужния резултат през цялата година.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design