ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Как гласуваме на референдума?

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016
12.10.2016  |  18:07
4 129
Право да гласуват на национален референдум имат гражданите на Република България с избирателни права

На 6 ноември, заедно с президентския вот, ще се проведе гласуване и за  национален референдум, напомниха от областна администрация. Въпросите са три:

 

 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

 

 

Мотивът за провеждане на референдум за въвеждането на мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, предполага реална възможност за оценка на качествата и достойнствата на кандидатите и за избор на личности. Избраният кандидат би могъл да придобие по-голяма представителност, защото над 50% от избирателите, гласували в съответния едномандатен избирателен район, ще стоят зад неговото избиране. Очакването е това да мотивира ангажираност на всеки народен представител към неговите избиратели и регионалните актуални проблеми и особености.

 

Въвеждането на задължителното гласуване е следващият въпрос от референдума. Мотивът е, че по-големият брой избиратели, упражняващи конституционното си право на глас, ще засили демократичната легитимност на референдумите и изборните резултати, а оттам и авторитета на решенията и институциите. Задължителното гласуване би могло да бъде едно от ефективните средства за неутрализиране, намаляване и елиминиране на негативните и порочни практики на корпоративния, контролирания, манипулирания и купения вот.

 

Третият въпрос се отнася до намаляването на годишната държавна субсидия на един лев за един получен глас. В резултат на намаляването на държавните субсидии за партиите се дава възможност да бъдат спестени бюджетни ресурси, които впоследствие биха могли да бъдат насочени към други сфери, като здравеопазване, образование, както и за решаването на други социални въпроси.

 

Денят за гласуване започва в 7,00 ч. и приключва в 20,00 ч. Когато пред изборната секция има негласували, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност. Допускат до гласуване след 20,00 ч., но не по-късно от 21,00 ч. Гласуването се провежда в избирателните секции, в които ще се гласува за президент и вицепрезидент на Република България.

 

Право да гласуват на национален референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума – 8 август 2016 г.

 

Гласуването се провежда по актуализирани списъци от изборите за народни представители. Бюлетината е бяла и съдържа трите въпроса и възможните отговори – "Да" и "Не", изписани с еднакъв шрифт срещу всеки един от въпросите. Гласоподавателят не е длъжен да отговори на всички въпроси, включени в бюлетината за референдума.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design