ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Как идеята за къщичка за книги тръгна от САЩ и стигна до Ловеч

Коментар
13.07.2016  |  11:43
1 087
Стъпка към положителна промяна в нашия град е, един свеж полъх

Вече и Ловеч се нареди сред градовете с къщичка за книги. В края на юни народният представител на ГЕРБ Антон Долапчиев подари такава къщичка, с цел да се насърчи четенето на книги. Тя е монтирана на алеята  „Башбунар”.

Такива къщички отдавна има в големите градове. Общо взето стана мода. Идеята е страхотна. Няма нищо по-хубаво от това да се разхождаш с децата си, внуците или пък с приятелите и да си вземете книга за четене. Да не говорим, че е удобно за хората, които ги мързи да отидат до библиотеката и да си извадят карта за четене. Нека не ми се сърдят библиотекарите, но вземеш ли книга оттам, трябва да я върнеш в определен срок, а това хич не се нрави на онези, които не обичат да спазват срокове. Докато книгата, взета от къщичката, можеш да я  върнеш, когато си поискаш.

За тези къщички чувах от преподавателите си в университета и много исках и в България да има такива. Ето че днес те вече са почти навсякъде.

Идеята за тях идват от САЩ, град Хъдсън, щата Уисконсин. Там те се наричат „Little Free Libraries” /малки безплатни библиотеки/. Тод Бол през 2009 г. изработва умален модел на едностайно училище в памет на майка си, бивша учителка, която много обичала да чете. Той го напълнил с книги и го поставил в двора на къщата си с надпис „Безплатни книги“. Когато видял какъв интерес е предизвикала „къщичката“, той направил още и ги подарил. След една година концепцията на книжните къщички се избистрила – те вече се изработвали изключително от рециклирани материали, всяка с уникален модел. Популярността на къщичките нараснала и извън Хъдсън и през 2012 г. била учредена фондация с идеална цел „Little Free Libraries“ .За да се постави къщичка за книги, не се изисква нищо друго, освен поне един доброволец, който да я почиства и да подрежда книгите. Little Free Libraries имат каталог, от който могат да се поръчат готови къщички, но той важи само за територията на САЩ. Да се направи такава къщичка не е трудно, защото няма изисквания, които да регламентират как трябва да изглежда. За да бъде включена в картата на Little Free Libraries обаче, трябва да я регистрирате - срещу еднократна такса от 34.95 $ фондацията изпраща регистрационен пакет, който съдържа уникален номер на къщичката и различни промоционални материали, включително ръчно изработена табелка. Първата плажна библиотека у нас се появява в Албена през 2013г.

Несъмнено къщичката за книги е една стъпка към положителна промяна за нашия град, един свеж полъх. Ще е чудесно да се поставят още такива безплатни библиотеки във всички квартали на Ловеч, а и не само там, а и в селата, за да могат повече хора да се насладят на книгите.

Адриана  Данова

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design