ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Камила с 1000 души войска от Арабастан идва в Йоглав на 20 януари

Общество
12.01.2018  |  11:48
801
Хумористичният спектакъл в ловешкото село е древен, изпълнява се за здраве, берекет, много деца и пари
камила в йоглав
Снимка: Арив

 

Автентичният обичай „Камила” в село Йоглав, община Ловеч, ще бъде показан на 20 януари  (събота) 2018 г. от 10.00 ч. Обичаят датира от дълбока древност и се е запазил до наши дни, като се изпълнява през януари по Ивановден  (по стар стил),  от група самодейци към местното читалище „Пробуда 1926 г.“

 

„Камилата“, придружена с „хиляда“ души войска, пристига от далечен „Арабастан“ и прави  „малък театър“ на открито. Това е интересен хумористичен сюжет, веселба, „джумбиш”, който  се изпълнява за здраве, щастие, берекет, много пари и много деца. В първите години се е играело по домовете на Ивановци, а по-късно  у всички желаещи. Играчите са били само мъже, а в последните години се включват жени и дори деца.

 

Играта започва сутрин рано на площада пред кметството, където се играе за здраве на първия домакин - кметът на селото. Присъстват много местни хора, гости и пътуващи през Йоглав. След ритуала всичките петнадесетина обредни действащи лица и присъстващи се хващат на голямо българско хоро около „Камилата“.

 

После ритуалното шествие тръгва из селото да благослови всички жители. Домакините даряват играчите с погачи, вино, ракия, домашни суджуци, туршии, сухи чушки и други продукти от личното стопанство  - кой каквото желае.

 

Главна обредна фигура на групата е животното “камила” - дървена конструкция, с оформена глава, наподобяваща камила, покрита с черги и носена от двама души. Окичена е с хлопки за добитък. На гърба и е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”. Желаещите да видят тази автентична атракция и да разберат цялото „послание“ на играта, могат да отидат на място в село Йоглав.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design