ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в среща за финансите на ЕС след 2020 г

Общество
11.12.2017  |  20:49
291

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в среща за финансите на ЕС след 2020 г., организирана като Зимен университет от групата на Европейската народна партия (ЕНП) на 4 и 5 декември в Брюксел. Дебатът се проведе в Европейския комитет на регионите, в който кметът на Ловеч е редовен делегат и участник в работните срещи. Подобни дебати дават възможност всеки участник да бъде част от процеса на вземането на най-важните решения, които засягат всички региони, и така да бъде адекватен на процесите.

Визията за финансовата рамка ЕС след 2020 година трябва да чертае далечна перспектива и същевременно да е гъвкава - около това се обединиха от групата на ЕНП в Европейския комитет на регионите. Има широк консенсус, че бюджетът трябва да осигури по-голяма европейска добавена стойност и да има положително въздействие върху ежедневния живот на хората. Същевременно бюджетът трябва да е по-лесен за използване и по-справедливо разпределен, както и да съответства на демократичните принципи на ЕС.

Комитетът по регионите подготвя своето становище за бюджета, което ще бъде прието в началото на 2018 г. Очаква се новият проектобюджет за след 2020 г. да бъде публикуван от Европейската комисия през първата половина на 2018 г.

Самата среща на 5 декември в КР бе на много високо ниво. Участваха Майкъл Шнайдер - председател на групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите, вицепремиерът на България Томислав Дончев, както  и  Гюнтер Йотингер, европейски комисар по бюджет и финанси. С много силно изказване се включи и Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на ЕС.

Участваха още маршал Марек Возняк – зам.-председател на групата на ЕНП - Комисия на регионите, Ян Олбрихт – зам.-председател на работната група на ЕНП – Европейски парламент по бюджета и структурните политики.

Лиляна Павлова представи за първи път на такъв форум четирите български приоритети на председателството. Те са бъдещето на младите хора, сигурността и стабилността на ЕС, европейската перспектива на Западните Балкани и дигиталната икономика. Специално бе подчертано, че България иска да бъде запомнена като „балканско председателство“,  даващо европейската перспектива и интеграция на Западните Балкани.

Лиляна Павлова обяви още, че на 9 март в София ще има дискусия за следващата финансова рамка на ЕС.

Томислав Дончев отговори на въпрос за ролята на малките и средни предприятия, особено за стартиращи. „Те са особено важни и това не е клише. Първо те са много близо до традиционните социални структури, до семействата и могат да генерират заетост там, където големите не могат. Най-важното обаче е, че темпът на развитие на иновациите и електрониката е толкова бърз, че понякога за старите големи предприятия е много трудно да реагират на предизвикателствата. Практиката показва, че голяма част от новите добри решения е изграждането на нови малки компании. Затова те трябва да бъдат обект на специална подкрепа. Но това със сигурност не включва само данъците, още много неща. Например, има статистика по въпроса – една голяма част от младите хора в Европа, когато завършат образование, средно или висше, то голяма част от тях мечтаят да станат чиновници, да заемат държавна служба или в администрацията на някое предприятие. За разлика от тях отвъд океана младите още в горните класове на гимназията имат идеи как направят бизнес. Иска ни се и в Европа да е така“, посочи Томислав Дончев.

По време на пребиваването в Брюксел кметът на Ловеч Корнелия Маринова се срещна лично с Майкъл Шнайдер, с вицепремиера Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова. Тя участва и в срещата на близо 30 журналисти от различни страни от ЕС.

 

Комитетът на регионите е консултативен орган в Брюксел, представляващ местните и регионалните власти в ЕС. Ролята му е да представя локалните гледни точки относно еврозаконодателството.  Състои се от 344 членове и още толкова заместник-членове от всичките държави в ЕС. Освен кметът на Ловеч, кметовете на Сливен, Попово и Горна Оряховица също са делегати на Националното сдружение на общините в Р България в Комитета на регионите на ЕС.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design