ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Ловчалия от Мароко пише песни за родния град и търси подкрепа

Интервю
20.07.2016  |  10:40
1 001
Животът на емигранта е интересен като приключенски роман

Ловешкият музикант Петър Хубчев, съименник на футболиста Хубчев и дългогодишен емигрант в Мароко, е написал две песни за Ловеч. Творбите са част от негов музикален проект от 12 песни, 10 са абсолютно готови песни, вдъхновени от любовта към Родината, носталгията към родния град и спомени от младостта, разказа той в Ловеч пред репортер на НГ.Животът му е интересен като приключенски роман. След като бизнесът в родния град запада, той емигрира. Потърсил поминък в далечно и горещо Мароко, където дълго време работи в училище като преподавател по музика. После училището фалира и той търси други източници на доходи. Сега се е прибрал в родния Ловеч като нов човек – с ново семейство, малко дете. И е в плен на спомени от младостта:

„Написах песента „Киселинен дъжд“, с моя музика и текст. Тя възникна от един спомен. Тогавасвирехме в ресторанта на „Башбунар“, беше някъде през седемдесетте години на миналия век, ааз бях на 17-18 години. В групата бяхме музикантите  Иван Спасов – Фонфи,  Иван Гергов - пианист, Христо Венелинов и аз. Тъкмо свирехмеBad Moon Rising на „КрийдънсКлиъруотърРивайвъл“ и падна силен дъжд. Адски порой, всичко живо се разбяга. Изгърмяха бушоните, усилвателите отидоха, спряха тока. И в моя текст се описва картината след дъжда:„Ето, дъждът вече е спрял,/ тръгваш, но мислиш, че си закъснял./ Малко по малко светва дъга, /облаци сиви гони денят, /птица припява в Хисаря, /влакът дойде – седем часът е.“

Творецът държи да каже целия текст, но без музиката едва ли постига необходимото емоционално въздействие. Под метафората „Киселинен дъжд“ е скрил усещането за разпад, отминала младост и пропилени надежди. 

Сега обаче има нови мечти и усилено търси спонсори, за да направи записи на песните. Това е проектът на живота ми, твърди запаленият музикант.Вече съм говорил с Илиян от „Вароша“, който има звукозаписно студио, допълва Хубчев.

Мимоходом споменава, че по-рано притежавалмаслобойна фабрика до Червен бряг, но музиката надделя над бизнесмена и я продал. „Моята любов е китарата, както и преподаването на музика. Много години съм свирил из ловешките заведения. Синът ми от първия брак също е влюбен в музиката,свири на ксилофон и пиано. Сега е на 22 години, работи в Китай като композитор, дъщеря ми също е там.“

Петър Хубчевот пет години живее в град Агадир, на 800 км от столицата на Мароко Рабат.Мароко е африканска страна, която се прехранва с туризъм, петрол и газ, както и с големите пристанища. Това  е светска държава, има продажба на алкохол и няма политически режим, но цените са сравнително високи, разказва ловчалията.Справката показва, че има свободен търговки стокообмен както на Запад, така и на Изток. Войната в Ирак през 2003 г. не е попречила на Мароко да провежда свободна икономическа линия и досега.Казабланка е най-големият и известен  град на Мароко,към 4 млн. жители. Той дължи славата си и на киното, защото еобезсмъртен от едноименния холивудски филм от 1942 г. с ХъмфриБогард и Ингрид Бергман.

Докато говорим, на сянка до нас го чака новата му съпруга и малкият им син. МароканкатаУафа, (35 годишна, името може да се преведе като Вяра)много харесала Ловеч. Тя говори освен родния си език френски и английски. Уафабеше  изненадана, че и тук става горещо като в Африка - миналата седмица горещината в Ловеч бе към 35 градуса.Докато говори,  малкият Адам Кристиян Хубчев (3,5 години) не спира да лудува наоколои трудно се спира на едно място за снимка. Изглежда, прилича на баща си.

Адриана Данова

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design