ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Ловеч: Как да приобщим незрящите към нашия „видим” свят?

Коментар
25.04.2016  |  10:44
548
Основен проблем на незрящите хора в трудоспособна възраст е липсата на работа

Знаете ли кога е Международният ден на слепите хора? Най-вероятно малцина  знаяттова е 13 ноември. Сигурно се питате защо пък трябва да го знаем. Ами сигурно, защото и незрящите са хора като нас, със своите проблеми, емоции, нужди.

В миналия брой ви разказахме за незрящия масажист Тихомир Пенков от Ловеч. Оттогава все по-често се замислям, че  живеем в град, който не е особено подходящ за слепи хора. Впрочем, както всеки друг град в България.

Защо тези хора трябва да се страхуват всеки път, като излязат на улицата без придружител? Да крачат със свито сърце, да не би да ги блъсне кола?

Потърсих повече информация как живеят незрящите в другите държави. Резултатите бяха изненадващи.

В Англия, в градчето Рочестър, например са направени специални звукови светофари и тактилни пътеки за ориентиране. В София обаче тактилните пътеки са разположени неправилно, а в другите градове дори не сме чували за тях. Понякога имам чувството, че живеем още в каменната ера.  В Англия дотолкова са приобщили слепите, че вече имат и лицензиран треньор по футбол. Да, ние сме доста назад в приемането на уж „различните” от нас.

Сред най-съвременнитетехнически средства за мобилност са ултразвуковите очила. Рамките им вибрират, когато засекат препятствие на разстояние 3 метра. Тези очила се използват в комбинация с белия бастун, който е най-доброто помощно средство. В бита има новости като говорещи кухненска везна, апарат за кръвно налягане, кухненски таймер, термометър. Има и говорещи етикети за хора, които не познават брайловата азбука. Слепите ползват и брайлов дисплей, който трансформира информацията от компютъра на брайл. Скениращото устройство “Пърл” за броени секунди скенира две страници и ги трансформира в глас. То на практика представлява четяща машина. Проблем е, че тези неща са доста скъпи. Някои от тях струват 4000 – 5000 лв

Но основният проблем на незрящите хора в трудоспособна възраст е липсата на работа. Нека бъдем честни, никой не иска да наеме сляп човек на работа. Все едно са прокажени.

В Ловеч няма училища за кучета-водачи на слепи хора, а те са изключително необходими. Не само, че ги ориентират навън, ами ги спасяват и от самотата, тегнеща над тях.

Безкрайни са проблемите, стоящи пред незрящите хора. Добре е нашето общество да не ги третираме като различни. Иначе постоянно ще се чувстваме конфузно в нашия уж „видим“ свят.

 

Адриана Данова

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design