ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

МВР и Прокуратурата съветват: Как учениците да се пазят от педофили и рекет в Интернет

Общество
16.02.2018  |  11:54
930
В България има над 200 регистрирани доставчици на интернет при 6 в Германия, наред с ползите, това дава и възможност за засилено присъствие на зложелатели в Мрежата
рискове в интернет
На снимките: Говорителят на Бургаската апелативна прокуратура Кремена Стефанова на среща с ученици от Английската гимназия; Инспектор Николай Стоянов, Стефанова и Евгения Месерджиева от Комисията за борба с детската престъпност на срещата в СУ "Кирил и Методий". Снимки: Пресцентър на Прокуратурата

 

 

√ От изключителна важност е учениците да проверяват профила в социалните мрежи на искащите контакт с тях. Проверката може да стане чрез преглед на общите приятели, снимките в този профил и активността му. Също така е ажно при контакт със зложелател в интернет, цялата комуникация с него да бъде запазвана, а не изтривана, и да бъде предавана на компетентните органи, тъй като тя е използвана за откриването на престъпниците. Профилите в социалните мрежи имат няколко степенна защита и е добре всеки от учениците да защити профила си максимално.

 

√ Снимки, които биха могли да бъдат използвани от зложелателите срещу техните собственици, не трябва да бъдат съхранявани нито на компютър, нито в телефон, тъй като защитата на тези устройства може да бъде пробита. При наличие на подобни снимки е важно те да бъдат съхранявани на флаш-памет или друг приносител на данни, който не е прикачен към устройство свързано постоянно с интернет.

 

Това коментира инспектор Николай Стоянов от „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Бургас на образователна среща с единадесетокласници от града за опасностите  в интернет пространството и по-специално с начините за реакция при изнудване от страна на педофили, или други зложелатели в мрежата. В лекторията участваха също така Кремена Стефанова – говорител при Бургаската апелативна прокуратура и Евгения Месерджиева от Комисията за борба с детската престъпност, уточниха днес от националния пресцентър на Прокуратурата.

 

Инспектор Стоянов е посочил какви са методите, с които си служат престъпниците, как осъществяват контакт с децата и каква е тяхната цел. На учениците е прожектиран и филм, който показа нагледно как действат изнудвачите през социалните мрежи и докъде могат да достигнат, ако бъдат лековерно допуснати сред приятелите на учениците.

 

 

Прокурор Стефанова заострила вниманието на аудиторията с факта, че в България има над 200 официално регистрирани доставчици на интернет, като за сравнение в Германия има само 6. Това спомага скоростта на интернет в нашата страна да бъде изключително бърза, което ни отличава от другите държави в Европейския съюз. Именно този бърз интернет предоставя възможност за засилено присъствие на зложелатели в мрежата. Прокурор Стефанова добавила, че престъпленията в интернет са на трето място в класациите на Европол по най-често случващите се на територията на Европейския съюз.

 

Тя обрисувала физическия профил на педофила и запознала децата с възможностите им за сигнализиране на прокуратурата при случай на престъпно поведение срещу тях. Жертвите на противоправно деяние могат да подадат сигнал, чрез интернет сайта на всяка една прокуратура в страната. От магистратурата гарантират пълна анонимност на изпратилите такива сигнали.

 

Евгения Месерджиева  запознала учениците с дейността на комисията, начина по-който тя работи и възпитателните мерки, които се налагат от нея. Тя посочи, че когато има такъв тип проява от страна на ученик срещу него се провежда процес, подобен на тези в съдебните зали. Тя съобщила на децата, че е изключително важно ако са станали жертва на престъпление или усетят, че срещу тях има опит за извършване на такова да не го запазват за себе си, а да го споделят със своите родители или компетентните институции.

 

Инициативата са срещи с ученици за предпазване от рисковете в Интернет се провежда за втора поредна година от Апелативната прокуратура в Бургас, казаха още от Прокуратурата. Дискусиите се провеждат съвместно с Община – Бургас и ОД на МВР – Бургас. Лекции се изнасят пред ученици от ІХ клас, като през изминалите два дни лекторите гостували в средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ и профилираната гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“. Беседите в двете училища ще продължат и през идната седмица, след това през март и април такива срещи ще има и в други училища.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design