ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Неволите български: На Коледа пита защо няма сняг, на Нова година – не ща сняг!

Коментар
25.01.2017  |  13:39
1 511
Има хора и с добра воля, които доброволно помагат при битката със зимата

Януарският продължителен снеговалеж и мраз (почти метър снежна покривка, силен вятър и студ до минус 17 градуса), макар да са нормални за нашата страна, наложиха някои екстремни мерки, ограничения и решения.

Две фирми, ловешката „Еко“ ЕАД и  „Инфрастрой“ ЕООД Плевен,  почистват с договори  съответно града и междуселските общински пътища. Те нямат обаче задължения към държавните пътища, какъвто е пътят Тепава – Деветаки, който и в момента е затворен. Към всички селища в общината от доста дни има отворени обиколни шосета.

Студът взе и една жертва – 60-годишен мъж на име Ангел от Баховица е загинал преди две седмици  - паднал през нощта в снега. Случаят бе потвърден от кмета на селото Калин Кръстев. Два дни местни хора са го търсили и го намерили подхлъзнал се по склон и с бутилка вино до него.

Десетки са измъкнатите от преспи коли и спасените хора. В нощното почистване се включи лично и шефът на ловешката фирма. Въпреки постоянното почистване, постъпват и тревожни сигнали на граждани до дежурните в общината, до почистващите фирми и дори на единния телефон 112. Част от сигналите се оказаха неоснователни, други фалшиви, а точно това хаби ценен ресурс. 

Вече са известни имената на цял куп „критици“, които търсят недъзи в една зимна кампания, която за първи път успява да почисти града до нормална проходимост при зимни условия.

Те например пускат снимки с оптическа измама, за да видим колко сняг има по селата, валят сигнали за снегорини, които "почистват" с вдигнато гребло и прочие. На авторите и през ум е им минава, че снегорините понякога се придвижват от едно място на друго -  дали по сигнал на друг гражданин, дали отиват за зареждане, или за ремонт. Една цяла гвардия от „супер познавачи“ работи неуморно във фейсбук и на нея също се обръща внимание, макар че понякога не трябва.

Наложи се да се пояснява защо някои светофари на кръстовища с наклон светят само с жълта светлина (за да не се затруднява тръгването на МПС-то в случай на лед) и защо трябва да се кормува с повишено внимание и само в краен случай.

Стигна се дотам, да се каже, че почасовите сводки за състоянието на пътната мрежа вече са станали досадни… Но ако ги няма – пак ще има недоволни.

Такива са неволите български: на Коледа пита защо няма сняг, на Нова година –  вече не ща сняг! А снегът е част от природния кръговрат и осигурява вода, богата реколта и добри условия за спортен туризъм. Снегът сам по себе си не е беда – беда е, ако си неподготвен.

Някои добре помнят снеговете през януари и февруари на 2012 г. При същите екстремни условия Ловеч беше много по-непочистен в продължение на 20 дни. Днес това е забравено, както не се помни и всичко хубаво, което е направено сега. Например още в петък, щом спряха снеговете, бяха почистени пътищата към паметника на Васил Левски, за да могат гражданите лесно да стигат и дотам. Още - в голямото почистване се включиха доброволно и много частни фирми. Например в Баховица, където преспите бяха двуметрови, за почистване на селските улици помогнаха ЗП "Игнат Ангелов", "Аговци ООД - Колю Мончев" и ВК "Единство". Така беше и на много други места, но доброто дело не се отбелязва, още по-трудно се хвали. Но има хора с воля да помагат и те го правят, без да чакат похвала. Те не вдигат врява и вярвам, че са много повече.

Казват, че ни очакват още дни с ниски температури на въздуха - не само минимални, но и средноденонощни, и максимални. Така ще е до края на януари, а възможно е и през февруари. Няма никакво съмнение, какво ще правят „специалистите“ след като минат зимните неволи и времето се стопли. Тогава ще дойдат питанията защо са похарчени  толкова пари, след като снегът сам се стопил…

Цветан Тодоров

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design