ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Петър Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида

Общество
25.11.2018  |  14:52
489
Възпитаникът на Русенския университет преплува 1000 метра при температура на водата минус - 0.8 по Целзий
Снимка: Личен архив

Поредният си голям успех в кариерата записа Петър Стойчев, след като рано тази сутрин спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра, предаде Gong.bg.

 

Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай.

 

Общо 15 плувци от 9 държави взеха участие в невероятно тежкото състезание. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг, като температурата на въздуха варираше около минус -2 градуса. На водата минус - 0.8 по Целзий, съобщават от лагера на българина.

 

"Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята и слава Богу, българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало", сподели Петър Стойчев и каза още:

 

"Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. За това си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих като видях, че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба.  Важното е, че всичко мина както трябва. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, а като стъпих на лодката веднага я измериха и термометъра показа 30.8. Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно."

 

"Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията. Предстои обаче тежко пътуване за  връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая (Аржентина) след няколко часа и капитана ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко", заяви по сателитната връзка Петър Стойчев.

 

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията, беше 11:08:38 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори ( Аржентина) – 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.

 

Припомняме, че Петър Стойчев е възпитаник на Русенския университет, специалност Кинезитерапия в периода 1994г. до 1998г.  

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design