ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Полицаите си извоюваха 100 милиона лева за увеличение на заплатите

България
11.01.2018  |  11:49
577
Протестите за днес обаче остават, два митинга на синдикатите в МВР ще посрещнат делегациите за откриването на Българското европредседателство
Снимка: Пресцентър на МС

 

Полицаите ще получат 100 милиона лева за увеличение на заплатите си. Още от утре председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов ще предложи протестът на униформените да спре временно, като не изключи възможността това да е и за постоянно, предаде БНТ. Днес обаче полицаите все пак ще протестират в София. Малко повече от час всички полицейски синдикати, ръководството на МВР и премиерът коментираха исканията на униформените не само за увеличаването на заплатите им, а и за промяна в наредбата, която определя как месечните им възнаграждения да бъдат формирани.

 

Срещата днес бе провокирана от скандала, който започна след свалянето на билборда на СФСМВР в центъра на София. С разрешаването на казуса се зае лично премиерът, който обеща на полицаите безплатен билборд от наетите за европредседателството, но те му го отказаха. Протестният билборд беше премахнат вчера, а а правителственото заседание Борисов се възмути от свалянето му. Съобщението, изписано на английски език гласеше, че българските полицаи получават основна заплата от по 340 евро. То бе поместено на билборда на кръстовището на ул. „Гурко" и бул. „Евлоги Георгиев".

 

От догодина пък ще има възможност за увеличение с 10% на заплатите на служителите в МВР, коментира факти.бг. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни, че отпуснатите пари не са сделка, за да спрат протестите. Недоволните от ниското увеличение на заплатите си полицаи ще протестират днес пред чуждестранните делегации при откриването на европредседателството.  "Искаме да си отстоим исканията, които са 15% увеличение на заплатите, реформа в МВР тотална, с нов закон. Ръководството ги знае тези наши искания, оставаме зад тях, коментира президентът на Националния полицейски синдикат Румен Пелев", цитиран от БНТ.

 

Планира се две групи да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Между 16:30 и 17:00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18:15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design