ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

„Професионален“ ало-терорист изправил на нокти спецслужбите в София

България
13.01.2018  |  13:07
1 327
45-годишният българин звънял от чужбина, освен за бомби на летището, НДК и Парламента, в актива си през годините имал заплахи срещу съд, прокуратура, хотели и др. в различни държави

 

45 - годишен българин е подал от чужбина серията фалшиви сигнали за бомби в София. Той в момента е в държава от ЕС и партньорските служби издирват точното му местонахождение. Това съобщи днес на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов.

 

Оказало се, че мъжът е "професионален" автор на фалшиви сигнали за бомби - той многократно се обаждал за обекти както в България, така и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. У нас последните му злоумишлени сигнали по телефона бяха за софийското летище, НДК и парламента, но от 2012-а насам срещу него са водени досъдебни производства за бомбени заплахи по телефона срещу съд, прокуратура, хотели.

 

От няколко години мъжът не е в България. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.

 

 „Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС.  С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му", каза по повод последните заплахи в София ст. комисар Ивайло Иванов.

 

Деянието е наказуемо и по Наказателния кодекс, и по Закона за ЕЕН 112. По НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., както и търсене на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи. "Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс не само от полицията", посочи директорът на СДВР.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design