ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Протести в Украйна заради спряно парно, 8-9 градуса в апартаментите

Свят
14.11.2018  |  14:45
899
Детски градини, училища и даже болници затворени принудително

 

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липсата на отопление в сезон, когато температурите падат рязко. Стотици хиляди украинци остават на студено, училища и детски градини бяха принудително затворени, а болници работят в ограничен режим. Голям протест е планиран днес и в Киев, съобщи БНТ. В протест срещу липсата на парно в Кривой рог местни жители се опитаха да окупират местната газова компания, а в град Смела в Централна Украйна недоволни блокираха подстъпите на града. "В апартаментите ни е 8-9 градуса. Какво да правим с малките деца?" попита жителка на Смела. В болницата, която беше затворена заради ниските температури, сестрите се топлят с бутилки гореща вода.

 

Подобна е ситуацията и в детските градини. "Децата ги завиваме с по две одеала. На всяко даваме и пластмасова бутилка гореща вода, за да се топли. Пуснали сме и електрически радиатори в спалнята и в игралната зала", коментира Валентина Олинюк, директор на детска градина. В тежка ситуация без отопление са около 1 милион души в най-малко 6 града, сред които Кривой рог и Херсон, коментира cross.bg. В Смила и Шепетовка е обявено извънредно положение. Училища и болници временно не работят.

 

До кризата се стигна, след като държавната газова компания "Нафтогаз" отказа да подпише нови договори за доставка на гориво с 22 топлоенергийни централи, които не са си платили дълговете за газ. Това отложи началото на отоплителния сезон. Ситуацията се усложни и след като цените на синьото гориво на вътрешния пазар от 1 ноември бяха увеличени с повече от 20%. Ново повишение се очаква и от 1 декември. Кризата с парното вероятно ще създаде допълнителни вътрешнополитически проблеми за президента Порошенко в Украйна, която е на прага на кампанията за президентски избори. Днес се очакват нови протести заради липсата на парно пред централата на "Нафтогаз" в Киев. Снимка: КРОСС

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design