ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Резките температурни амплитуди носят риск за мозъчни инциденти

Здраве
15.08.2017  |  10:46
1 794
Изключително опасно е преминаването от помещение с климатик навън и обратно, не бива да се пие алкохол в жегите, предупреждава д-р Искра Александрова
д-р Искра Александрова Медика Русе
Д-р Искра Александрова

 

Рязката промяна на времето и температурните амплитуди са една от причините за увеличения брой на пациентите с главоболие или мозъчно-съдови инциденти. Изключително опасна е рязката смяна на температурата - при преминаване от помещение, в което работи климатик и външната среда и обратно, коментира д-р Искра Александрова, лекар в отделението по Нервни болести на УМБАЛ "Медика - Русе".

 

Д-р Александрова допълва, че особено чувствителни са не само хронично болните, но и децата под 4 години и възрастните. Именно затова е добре хората да избягват преохлаждане, големите температурни вариации и високата влажност. Топлото време и високите температури са изключително опасни за пациентите с хронични заболявания, особено за тези, които приемат обезводняващи медикаменти. Състоянието на пациентите може да се усложни в случай, че те не приемат достатъчно течности през летните жеги. Това може да доведе не само до обезводняване, но и до повишаване на опасността за образуване на кръвни съсиреци и съответно до съдови инциденти.

 

Често хората утоляват жаждата си в жегата с алкохол, но това е опасно, тъй като алкохолът има свойството допълнително да обезводнява. Възрастните хора над 60 години, особено тези с хронични заболявания или когнитивен дефицит, трябва да бъдат проверявани поне два пъти дневно за признаци на обезводняване.

 

Най-честите признаци на прегряване и обезводняване са главоболие, замайване, умора, гадене и болезнени мускулни спазми. При първи признаци на прегряване е препоръчително да се потърси незабавно лекарска помощ, за да може да се реагира адекватно и навреме, коментира още д-р Александрова. Тя допълва, че няма точни фактори, които да влияят върху развитието на съдовите заболявания като инсулти и инфаркти. Има обаче рискови фактори, които все пак може да се сведат до минимум.

 

Сред тях са спирането на цигарите, стриктният контрол на диабета и високото артериално налягане, и стремеж към поддържане на нормално тегло. Добре е хората да имат повече движение, а тези, които имат желание, и да тренират. Не на последно място е здравословното хранене.

 

Според специалистите, консумацията на сурови ядки и риба, съдържащи Омега 3 мастни киселини има протективен ефект за съдовете. Препоръчително е в дневното ни меню да бъдат включени  няколко порции с плодове и зеленчуци.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design