ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Росица Маринова: Не прави това, което не искаш да направят на теб в живота

Интервю
20.07.2016  |  10:35
2 362

Общинският съветник Росица Маринова е ръководител на  групата от ПП ГЕРБ, затова заема първото място в редицата на партията. Освен това отскоро се е заела с още една обществена задачапредседател е на кварталния съвет в квартал „Младост”. В града обаче е най-известна като дългогодишен учител в ОУ „Васил Левски”.

Родена на 1 януари 1968 г. в Ловеч. Средното си образование завършва в Природо-математическата гимназия. След това продължава във Великотърновския университет  „Св.св. Кирил и Методий” със специалност „Предучилищна педагогика”, а след това и „Начално училищна педагогика”.

Освен това е член на лаборатория „Хуманна педагогика“ към СУ, с ръководител проф. Емилия Василева. Има публикации в сп. „Педагогика“ , в издания на  Университетско издателство  „Св. Климент Охридски“  и център „Хуманна педагогика“.

Има двама сина, единият е пилот, а другият работи в IT сектора. Как съвместява двете роли на преподавател и на политик в местния парламент?  Как защитава интересите на общината като ръководител на най-голямата група общински съветници сред управляващото мнозинство? Това ни разказва самата Росица Маринова.

 

Росица Маринова има зад гърба си 25-годишен стаж в ОУ „Васил Левски”. Понякога си мисля, че има прилика в дисциплината  в клас и в Общинския съвет, защото някои общинските съветници от опозицията се държат като второкласници, шегува се общинският съветник.

С нея разговаряме веднага след извънредното заседания във вторник, когато някои изказвания  развеселиха всички със своята несериозност.

Росица Маринова признава, че трудно е взела решението да влезе в политическия живот в Ловеч. Имала е сериозни колебания дали ще може да бъде полезна за града ни и за жителите му, дали политиката няма да се отрази на учителската ѝ професия? Но в крайна сметка нейните синове я подкрепят и убеждават да стане част от общинските съветници. Нейните родители играят важната роля на коректив в работата ѝ. Разчита на тяхната подкрепа,  макар майка й първоначално била против влизането ѝ в политиката. Но с времето се примирява.

„Нашата група на ГЕРБ в голямата си част сме общински съветници за първи път и трябваше да се учим в крачка и то в едно динамично ежедневие и агресивна среда. Истината е, че ние имаме само един общински съветник, който е трети мандат – Петко Петков. Но въпреки това навлязохме бързо в работата. Осъзнаваме отговорностите си. Ние сме наясно  с тежестта на решенията, които  трябва да взимаме. Наясно сме, че хората са с големи очаквания за бърза промяна в града. Ние също искаме нещата да се случват бързо, но  при това тежко наследство задачата никак не е лесна. Имаме желанието и амбицията да променим положението в града, а това ни мотивира да работим. Смятам, че голям плюс за нашата група е, че не сме обвързани със старото управление. В зала не говорим много, защото няма нужда от много приказки и търсене на популярност пред камерите, а трябва да се работи и действа. ”, разказва за групата  Маринова. Според нея, общинските съветници от опозицията имат известна обремененост,  която хич не  е в тяхна полза. Искам да бъда полезна и да работя, за да направя нещо за хората в Ловеч, споделя общинският съветник.

Съветниците от партия ГЕРБ са с най-различни професии – от икономисти до психолог, въобще широк спектър от професионалисти.Това се явява като плюс, защото им помага при вземането на решения.

Според Маринова да бъдеш в опозиция е по-лесно, защото можеш да атакуваш и да бъдеш по-настъпателен, а това винаги се харесва повече на  хората.

„Като група  ние преди заседание се събираме, за да обсъдим предложенията и да споделим мнения. Но някакъв механизъм за силово влияние няма, всеки е свободен да сподели мислите си. Като група при гласуване по най-важните решение обаче трябва да сме единни, защото всеки глас е важен при този състав на Общинския съвет ”, категорично е Росица. И макар да външен вид да прави впечатление на мек и толерантен човек, в подобни твърдения личи нейния твърд характер и решимост.

„Някои ме упрекват, че съм вечният оптимист, но аз вярвам, че нещата в Ловеч ще потръгнат. Оприличавам ситуацията в общината на една топка, която се търкаля надолу от много години. А нашата задача е да я спрем да се търкаля и да започнем да я бутаме нагоре. Това никак не е лесно”, образно описва ситуацията учителката.

За себе си твърди, че е работохолик. „Обичам работата си и децата. Това, което върша в училище, го правя с голяма любов. И за да бъда на ниво всеки ден и всеки учебен час,  аз трябва да имам  голяма предварителна  подготовка”, споделя още Маринова.  Затова много се гордее с постиженията на своите ученици. Наскоро нейната ученичка Антония Петкова печели четвърто място в националното състезание „Знам и мога”. Лицето на общинския съветник се озарява, когато я питам дали децата се интересуват от нейната работа в общинския съвет.

„Разбира се, постоянно питат за града, дават съвети какво да се направи. Например искат детски площадки,  градски басейн – въобще децата са много активни на тази тема“.

Извън политиката Росица  обича да пътешества, да чете книги. Скоро посети за няколко дни Италия. Сред последните книги, които е прочела, е „Ад” на Дан Браун, а в момента чете „Яж, моли се и обичай”и „Щиглецът“ на Дона Тарт. В Ловеч има своите любими места, които са общи за всички ловчалии. Обича да се разхожда  по алеята „Башбунар” и в парка „Стратеш” , както и да се качва на Ловешката крепост.  Когато я питам за любим девиз, тя е категорична: „Не прави това, което не искаш да направят на теб в живота”.

 

Адриана Данова

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design