ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Българска поетеса от Лондон ще гостува в РБ „Л.Каравелов”

Култура
07.09.2017  |  21:06
1 798
Росица Чакърова ще представи първия си поетически сборник „Трохички нежност”
Росица Чакърова Трохички нежност

На 14 септември, четвъртък, от   17:30 ч.  в гостоприемното Фоайе, 2-ри етаж, на Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще се проведе поредна поетическа вечер от т.нар. „творчески календар” на културната  институция.  На почитателите на поезията и на редовните  участници в творческите сбирки в Русенския храм на духовността ще гостува Росица Константинова Чакърова, която ще представи пред  аудиторията първия си поетически сборник „Трохички нежност”.

 

Авторката е родена на 31 януари 1970 г. в София. В Шуменския университет „Константин Преславски“ завършва специалността „Музикална педагогика и пиано“. Университетът я свърза с Шумен, където тя работи до 2008 година в системата на образованието и културата. След 2008г. Росица Чакърова заминава за Великобритания, където се установява да живее и работи в Лондон. Първите и стихотворни опити, както сама споделя поетесата, са още в най-ранната й детска възраст. Нейни поетични творби,  през ученическите й години, се появяват най-напред   в интернет-пространството. Чакърова признава, че не обича да участва в литературни състезания. По-сериозните и стихотворения и цикли са публикувани за първи път в литературния алманах „Маскарад“ . 

 

За книгата на Чакърова издателят Славчо Николов споделя: „Поезията на Росица Чакърова, да, поезията, а не стихотворенията, защото тя е в тях тревожното и празничното за духа ни присъствие, позволява обширни анализи и смислови своеволия на читателя. Дълбоката искреност опива, обръща те към собствената ти същност, принуждава те да се гледаш с безпощадни, незнаещи милост и компромис очи. Осъзнала, че надеждата да променим човека и обществата, които той създава, е невъзможна, Чакърова става още по- откровена, още по- драматична и още по-категорична в изказа си, в разкриването на поетичната си същност. И всичко това подарява на нас, нейните читатели - като едно от най-гостоприемните, ако не- най-гостоприемното убежище за неосъществимите ни копнежи и надежди”.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design