ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе и Ивановските скални църкви представени в Пекин пред учени от цял свят /Снимки/

Култура
15.08.2017  |  10:21
3 943
В отделна презентация директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов описал и 9-те обекта към Юнеско в България
Николай Ненов в Пекин
Снимки: РИМ

 

Основните характеристики на деветте обекта към Юнеско в България и особеностите на Ивановските скални църкви е представил в Пекин директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов. Той участва в обучителен курс в Китай, за консервация и експлоатация на обекти на Световното културно наследство, в който са се включили учени от различни континенти. В заключителната част на форума в Централната академия за обучение на културна администрация към Министерството на културата в Пекин, участниците са направили презентации на уникални паметници на културата в техните държави.

 

Професор Ненов представил българските паметници към ЮНЕСКО, в отделна презентация се е спрял на Ивановските скални църкви. Директорът на Русенския музей акцентирал на изключителното ниво на живописта в църквите, както и на широкия контекст на паметника, стана ясно от съобщение на Регионалния исторически музей в Русе.

 

Проф. Николай Ненов описал отделно обекти като пещерата Водна при Табачка, обитавана от праисторията през Античността до Средновековието, Средновековния град Червен и фестивалите, които се провеждат на него. В презентацията посочил връзките на скалните църкви с търновския царски двор, с култовете към местни светци и герои, особеностите на местната храна, както и изявите на „живите човешки съкровища“ от региона, коментираха от Музея.

 

Нарочно място е било отделено на Русе, на  неговите разнообразни форми за туризъм и фестивали. Проф. Ненов подарил на домакините издание на пет езика за трите обекта на Световното културно наследство от Североизточна България – Мадарски конник, Свещарска гробница и Ивановски скални църкви, създадено по съвместен проект с Регионалния музей в Шумен и финансирано от ЮНЕСКО.

 

В заключителната част на курса са били оформени три сесии – за участници от Африка, от Азия (където се включили представителите на Турция) и за Латинска Америка, към които се присъединили Грузия и България. Конфигурациите на страните са били продиктувани от определени сходства на културите и религиите, коментираха от Русенския исторически музей.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design