ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Стълбовете за осветление на стадиона пропадат, на терена миреше на блато

Общество
31.08.2017  |  09:44
3 097
Общината не е подписвала приемо-предавателен протокол, ще настоява министерството на спорта да постави срок на фирмата да оправи нещата, иначе дава некачественият ремонт на Градския стадион на съд
Русе ремонт на градския стадион
Зам.-кметът инж. Димитър Наков даде нарочен брифинг на Градския стадион. Снимки: В. "Бряг"

 

Община Русе ще поиска от спортното министерство да постави срок на фирмата изпълнител на ремонта на Градския стадион - "Тарктур" ЕООД, да си оправи всички нередности и пропуски по извършените дейности. Ако това се случи и фирмата не го изпълни и спази, Общината ще поеме за своя сметка ремонта на ремонта, но след това ще си търси правата по съдебен път. Това каза вчера заместник-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, цитиран днес от русенския вестник "Бряг". Вестникът е поместил обширен материал от брифинга на зам.-кмета Наков, даден на пресконференция на Градския стадион в Русе, който днес публикуваме.

 

Както вече стана известно, само четири месеца след откриването на съоръжението и извършения ремонт от фирмата, то е под всякаква критика. Дренажната система не работи както трябва, на много места теренът се заблатява /б.а. и вчера миришеше на тиня/, а на много места липсва трева. "На терена растат поне 7-8 вида растения, това е недопустимо. Тревната настилка трябва да е от еднородна смес. Тук може ученици по биология да се учат каква растителност има", каза Наков къде на шега, къде не. Ето, това е глухарче, а това живовлек, каза откъсвайки ги от терена, зам.-кметът. "Даже има и рукула", допълни шефът на ОП "Спортни имоти" Веселин Богданов.

 

Пропадат основите на стълбовете за осветление

 

На места чимовете с трева били с дебелина 2-3 см, а трябвало поне 10,  имало сектори с прекалено много насипан пясък под настилката

 

 

Поставянето на чимовете с тревата, които пристигнаха от Гърция, започна на 22 март. Наков разкри, че на места те били с дебелина 2-3 см: "Как да издържат", трябва да са поне 10 см. Отделно под тревната настилка имало сектори с прекалено много насипан пясък и тревата не може да стигне до почвата, за да се захване. Така наречената "цистерна", откъдето се захранва цялата поливна система, е под всякаква критика, по-скоро изглежда като някакъв трап с лъскаво табло и оградна мрежа. Основите на местата със стълбовете за осветление пропадат. Проблемите са още и още. Голямата част от поддръжката и дооправяне на кусури до момента са за сметка на Общината. 1400 лева на месец струва наемът за необходимите машини за поддръжка на терена, коментира Наков.

 

 

Димитър НАКОВ: Общината не е подписвала приемо-предавателен протокол

 

С протоколи само сме констатирали, че е извършен ремонт, коментира зам.-кметът

 

Не съм подписвал приемо-предавателен протокол с фирмата изпълнител, а само констативни - на 25.03.2017 г. (за поливна инсталация, дренажна инсталация и положено тревно покритие) и на 31.03.2017 г. (за конструкция на пилоните и монтирани прожектори за осветление). "Само сме констатирали, че е извършен ремонт", каза Наков. "Дори не сме получили никакви указания, на колко време се коси тревата, колко се полива и прочие", заяви още зам.-кметът.

 

Относно упреци от фирмата, че за лошото състояние на терена е възможно да са допринесли повече от допустимото тренировки и изиграни мачове от футболистите, зам.-кметът каза: "Реално футболистите на "Дунав" тренират веднъж седмично, гостуващите отбори - преди мач. Дори самите момчета са се отказвали от тренировки, когато теренът е влажен, с цел да го запазят в добро състояние за официалните двубои".

 

Мачовете, които "Дунав" е изиграл към днешна дата на обновения Градски стадион, са точно 8 - първият на 28 април, а последният на 20 август. Следващият домакински мач на "Дунав" по програма е на 10 септември /неделя/ от 17.30 часа срещу "Витоша" /Бистрица/. Теренът обаче и опасен за здравето на футболистите, след като стърчат и части от мрежата по чимовете.

 

Както писахме, завчера от Министерството на младежта и спорта (ММС) обявиха, че ще назначат комисия, която да излезе със становище, чия е вината за лошото състояние на терена на Градския стадион в Русе, за чийто ремонт бяха отпуснати целеви финансови средства от държавата. Целта е да бъдат проверени твърденията и на двете страни в спора за терена на стадиона. В комисията ще бъдат поканени експерти, които да проверят дали проблемите на терена се дължат на неизправност в дренажната система или настройката на поливната инсталация, както и дали изпълнителят е спазил изискванията на работния проект.

Според Димитър Наков, един нов ремонт на терена  ще отнеме около два месеца. /е/

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design