ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Русе: Теодор Цветков ще преплува 30 български езера благотворително

Общество
17.05.2019  |  15:02
1 629
Средствата ще са за фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8“, която подпомага жени, заболели от рак на гърдата
Теодор Цветков /в средата/ разказа за идеята си пред журналисти в присъствието на скромния си екип - брат му Валентин /вляво/ и приятелят Деян Костадинов, които са се заели с организационната част на събитието. Снимка: Авторът

 

Анелия Тонева

 

"Аз съм Теодор Цветков и съм мечтател" -  с това изречение днес известният с благотворителните си акции 24-годишен русенец започна представянето на новата си идея: за по-малко от месец да преплува 30 български езера, като по време на кампанията събере дарения за фондацията  на Нана Гладуиш  "Една от 8". Както е известно, тази фондация подпомага жени, заболели от рак на гърдата. На всяко езеро ще бъде поставена урна, в която хората ще могат да даряват, Теодор разчита и на средства, изпратени по банков път, като всички постъпления ще са за фондацията. Благотворителната кампанията ще започне в края на този месец.

 

Теодор ще плува в езера край София, Варна, Бургас, Благоевград  и много други, а финалът на маратона му ще е на 22 юни, когато ще се завърне в родния  Русе, за да преплува  езерото в Николово. "Все пак съм русенец", усмихна се той. В края на инициативата ще бъде издадена енциклопедия за езерата в България, като за подбора ще разчитат на помощ от двата национални парка и Министерството на околната среда и водите. Средствата от продажбата на енциклопедията ще бъдат дарени отново на фондацията "Една от 8".

 

Теодор Цветков разказа за идеята си пред журналисти  в присъствието на скромния си екип - брат му Валентин и приятелят Деян Костадинов, които са се заели с организационната част на събитието. Оказало се, че от  общо 200 езера, подходящи за плуване  и  за които са подали искане за разрешение, могат да бъдат преплувани най- много 30, тъй като повечето от езерата се намират в Национален парк Рила и Национален парк Пирин.  

 

Валентин Цветков разказа, че организацията по преплуването е започнала още през януари и всички общини, към които са се обърнали, са реагирали отзивчиво, съдействие са оказали и от Морска администрация Варна, за да бъдат спрени корабите по време на преплуването на Варненското езеро. Преплуванията няма да бъдат лесни, някои от тях са в студена вода, но имам неопренова екипировка от  спонсорите, коментира Теодор. Той добави, че   20 км ще е най-предизвикателната дестинация за него- толкова е общата площ на Белославското и Варненското езеро, които той планира да преплува за около 7 часа. Осигурен е медицински екип в София, в преговори са, за да осигурят и за другите райони.

 

Теодор се подготвя сам, но в момента не тренира физически, а мисловно, като  представя си как ще преплува всяко едно езеро."Ако не си вярваш на 100 процента, ще се провалиш". Той обяви, че няма намерение да се отказва дори и при неблагоприятни метеорологични условия. Теодор разказа, че  отскоро го  канят по училища, където говори на децата по три важни за него теми - доброто в човека, климатичните промени и спорта. Има подкрепата и на родителите си. "Направил съм си план за дълги години  напред за фондации и кампании, имаме проекти и на световно ниво, сподели русенецът.

 

Теодор Цветков не за първи път провежда кампании в помощ на нуждаещи се. Така например в края на 2017 чрез плуване на езерото в Липник подкрепи болно момиченце от Банско, за което акцията му събра 3000 лева. Има и две акции за набиране на средства за каузата на Фондация "Александър Русев" - за водно рехабилитационен комплекс за деца с увреждания. С преплуването на 50 км със завързани крака в басейна в Спортното училище събра над 7000 лева, преди това преплува с една ръка езерото на Липник. На въпрос защо сега точно езера и защо точно фонадцията на Нана Гладуиш, отвърна :"Мечтите и целите ми сами ме намират". Желаещите да откликнат на кампанията на Теодор Цветков могат да дарят средства на  фондацията "Една от 8" по банковата й сметка.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design