ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Шефът на РЗОК Ловеч остава под домашен арест, реши окончателно съдът

Крими
26.03.2018  |  21:05
513

Апелативният съд във Велико Търново в петък остави под домашен арест окончателно шефа на РЗОК Ловеч. По-рано и Окръжен съд – Ловеч остави без уважение искането на Окръжната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо д-р Антонио Маринов (р.1961г.), шеф на здравната каса в Ловеч. Ловчалията е обвиняем по досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 3, вр. ал. 2, пр. и пр. 2, вр. с ал. 1, вр. с чл. 26 от НК. Съдът прие исканата мярка като неоснователна, като вместо това е постановил по отношение на обвиняемия да бъде взета мярка за неотклонение „домашен арест“,

Срещу това определение постъпиха частен протест от Окръжна прокуратура – Ловеч, и частна жалба от обвиняемия чрез негов защитник, на основание на които в Апелативен съд – Велико Търново, е образувано дело.

В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура – Велико Търново поддържа протеста на ОП-Ловеч, като излага съображения, че искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение се обуславя от наличието на предпоставки подсъдимият да извърши ново престъпление, свързано с разследването.

Според защитниците на обвиняемия пък, не следва да се взима каквато и да е мярка за неотклонение, поради липса на доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че е извършил деянието, за което е обвинен.

След като разгледа делото, съставът на Апелативен съд – Велико Търново постанови определение, с което потвърди определението на Окръжен съд- Ловеч и здравният шеф остава под домашен арест. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Така д-р Маринов остава в домашен арест и да чака развръзката от обвиненията в съдебен процес.

Същевременно Българският лекарски съюз (БЛС) изрази с декларация своето несъгласие с показно тиражираната в медийното пространство информация за задържането на д-р Маринов.  БЛС не счита за справедливо срещу уважаван български лекар, с чисто съдебно минало, да бъдат предприемани мерки за процесуална принуда, без наличие на неопровержими данни за виновност, каквито и към настоящия момент не са налице. Отчитайки факта, че д-р Маринов по никакъв начин не е възпрепятствал дейността на органите на МВР, нито е дал повод за възникване на съмнение за укриване и/или осуетяване работата на разследващите органи, поставя под съмнение правилността на наложената принудителна мярка за неотклонение, се казва в документа. Същевременно БЛС подкрепя всяко действие за налагане на ефективен контрол за опазване на обществения ред и спазване на постулатите за законност. Настоява се за справедливо разследване и подвеждане под отговорност на всички закононарушители, при категоричното доказване на тяхната вина, се казва в документа, подписан от д-р Венцислав Грозев.

Д-р Антонио Маринов бе задържан на 15 март с обвинение за длъжностно престъпление за неправомерно превеждане на почти един милион лева на МБАЛ "Кардиолайф" - Ловеч, с което е ощетил бюджета на касата. От прокуратурата го обвиняват за два договора между РЗОК и частна кардиологична болница, с което държавата била ощетена за близо 1 млн. лева Според адвокат Румен Константинов директорът на касата не е извършил престъпление, а парите са били превеждани по договори за реално извършена дейност по клинични пътеки.(НГ)

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design