ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Спецекипи тренираха за бедствия на пътя и по река Дунав /Снимки/

България
27.09.2018  |  17:21
807
Наши и румънски сили трябваше да се справят с катастрофа на цистерна с димяща сярна киселина до Петролна база и разлив на петрол от кораб в реката
Снимки: МВР

 

Практическата тренировка на български и румънски екипи тества реакциите при инциденти с опасни химически товари и разлив на нефтопродукти в река Дунав, съобщиха от МВР. Били са задействани сили на Единната спасителна система на територията на област Видин и съвместните екипи за химическа, бактериологична, радиоактивна и ядрена защита на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР и Главния инспекторат за извънредни ситуации от северната ни съседка Румъния.

 

 

Проверена е готовността за действия на отговорните структури при ограничаване и ликвидиране на последствия от възникнал инцидент с цистерна, превозваща опасни химически товари и разлив на нефтопродукти в река Дунав.  Участниците разигравали следния сценарий: След получен сигнал на тел.112 за микробус, ударил цистерна, превозваща димяща сярна киселина в района на Петролна база в областния град, към мястото са насочени екипи на РСПБЗН, ЦСМП, ОДМВР и БЧК, както и служители от сектор СОД при РДПБЗН–Монтана.

 

Докато се провеждат дейностите по ограничаване и ликвидиране на последствията от инцидента с цистерната, възниква втора критична ситуация. При маневра на кораб, намиращ се на пристана на терминала, започва изтичане на нефтопродукт. Петното, образувано от разлива, се движи в близост до брега на Дунав. Свиканият незабавно оперативен щаб към РДПБЗН-Видин действа, съгласно утвърдените функционални задължения.

 

 

Повикани са представители на база Гранични полицейски кораби – Видин за установяване размера на разлива, изискано е предислоциране на самоходна платформа “Panter T8” от РДПБЗН-Враца до мястото на инцидента. Задействана е процедурата по въвеждане на Плана за обща намеса в областите на компетентност на Областния инспекторат за извънредни ситуации – Долж, Румъния и РДПБЗН–Видин.

 

Потенциалната опасност от възникване на трансгранично замърсяване по реката, налага чрез системата DAKS да бъде свикан и Областния щаб за защита при бедствия. Областният управител на област Видин обявява бедствено положение за териториите на общините Видин и Димово. На мястото на разлива е обособен съвместен българо-румънски оперативен участък, който успява бързо и професионално да се справи със ситуацията, чрез бонови заграждания и обработване  разлива с абсорбент. Бедственото положение е отменено. Съвместните действия от учението продължават утре на румънска територия.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design