ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Танцьорката Мила Петрова от "Нестини" за световната награда

Интервю
18.10.2016  |  19:57
857
Мила е възпитаничка на ловешкото в ОУ „Васил Левски” и още като малка се включва в тамошния танцов състав с ръководител Румяна Еврева

Младата танцьорка по народни танци Мила Петрова  (23 г.) от Ловеч разказа пред НГ за поредните успехи на любимия си състав, в който играе. Това е Фолклорен танцов състав "Нестини" към Лесотехнически университет, гр. София. В края на август  съставът стана абсолютен шампион – Златен медал, Гран при Златен «Орфей», титлата Абсолютен световен шампион по фолклор за 2016 г. и чек на стойност 1000 евро. Отличията са от Шестия световен шампионат по фолклор „World Folk” 2016.  Това са първите български носители на титлата от най-престижния фолклорен форум.

Световният шампионат по фолклор (18 до 28 август) се проведе в Бургас, Несебър, Св. Влас и Обзор, участваха над 100 фолклорни колектива с повече от 2000 изпълнители.

За годината е второ голямо отличие за формацията, защото през май те спечелиха и първото издание на Световна купа по фолклор, която се проведе във Велико Търново.

Мила  е възпитаничка на ловешкото в ОУ „Васил Левски”  и още като малка се включва  в тамошния танцов състав с ръководител Румяна Еврева. Тя с благодарност си спомня за първите уроци в клуба. Като студент продължава да отделя време и за танците в клуба за хорá и народни танци при Лесотехнически университет. Сегашният й любим  състав е от 20 души, на възраст между 20 и 30 години, като сред тях има и някои преподавателите на Лесотехническия университет – София.

Художествен ръководител на групата е Илиян Йорданов от Ботевград – човек с дългогодишен опит във фолклора. Той  владее и тайните на нестинарството, откъдето идва и името на състава.

Групата е представила  шопски танц на хореографа Кирил Джинев, който е от ансамбъл „Филип Кутев”, а постановката е дело на Илиян Йорданов и Мария Йорданова.

Концертите и състезателната програма на  фестивала се излъчват на живо по Интернет телевизия WebTV - „EuroFolkTV” , а наскоро  БНТ 2 излъчи и специален филм за събитието.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design