ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Вижте цялото изказване на здравния министър за исканата оставка на шефа на НЗОК

Общество
16.02.2018  |  14:19
838
БСП поиска НСО да пази проф. Камен Плочев

 

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК. Пред журналисти Ананиев посочи мотивите си и обстоятелствата, довели до искането на оставка. Повод за това е изпратено писмо от управителя на НЗОК проф. Камен Плочев до Народното събрание и до парламентарните групи на политическите сили в парламента с искане за актуализация на бюджета на здравната каса за 2018 година поради натрупани задължения към европейски здравни каси.

 

От думите на здравният министър стана ясно, че на този етап актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима. Това съобщиха днес от пресцентъра на Здравното министерство. Оттам уточниха, че Кирил Ананиев е поискал оставката на проф. Плочев още в сряда, 14.02.2018 г., по време на среща с управителя на Касата, като основния му аргумент бил нарушаване на законовата процедура. От пресслужбата на Здравното министерство днес заявиха, че публикуват  цялото изказване на министър Ананиев пред медии в кулоарите на Народното събрание:

 

„Попитах проф. Плочев: „Има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание?“, неговият отговор беше: „Не“. Когато извадих писмото и показах подписа му, той отговори, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му.

 

В този момент той помоли да се обадим в Касата, за да видим как е изведено писмото и каква е цялата процедура по съгласуването му. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал, без да гледа.

 

В това писмо по същество се казва, че имаме задължения над 200 млн. лв.  към здравните каси в другите държави. И това е вярно, не е лъжа, но през главата на Надзорния съвет на здравната каса, на здравния министър и на Министерския съвет  проф. Плочев иска актуализация на бюджета на НЗОК, а това въобще не е във функциите му на управител.“

 

„След като видя, че няма как да избяга от своя подпис, проф. Плочев каза, че едва ли не са му дали писмото до председателя на Народното събрание, до всички парламентарни групи в парламента и той без да гледа го е подписал.  Поисках му оставката онзи ден. Той пред мен заяви: „Господин министър, виновен съм, ще си поема отговорността и утре ще отида да си подам оставката“.

 

Това трябваше да се случи вчера. Аз очаквах да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че насила се иска да освободи поста. Много некоректно, изключително некоректно! Как може да кажеш, че подписваш писмо до председателя на парламента, без да знаеш какво си подписал? Това правомощие го няма в договора му за управление на НЗОК. Това и Надзорният съвет на НЗОК не може да го направи самостоятелно.

 

Има процедура по актуализация - Надзорният съвет решава кога има необходимост от актуализация на бюджета, изпраща предложението до министъра на здравеопазването, той го внася в МС и от там, ако се вземе решение, отива в народното събрание. Управителят дори не знае, че за да се направи една такава актуализация,  трябва да се направи да се актуализира целият държавен бюджет. Парламентът ще вземе решение, аз не мога да го уволня, аз само казвам че му искам оставката. Това е. Най-много това мога да направя.“

 

Относно парите за касите в чужбина: „Сключили сме споразумения с основните каси, към които имаме задължения, и изпълняваме тези споразумения. Всички каси имат такива задължения, ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари. Това са немските, френските и австрийските  каси. С всички тях сме подписали споразумения за разсрочено плащане – така, както и те правят, по същия начин.

 

Ние изплащаме суми по тези  споразумения и всъщност към момента няма задължения, които са договорени и не се плащат. Всяка година увеличаваме средствата, които превеждаме към чуждите каси. Каквото остане накрая като преизпълнение на приходите, както тази година, също го насочихме за покриване на  тези разходи. Създали сме цялата организация. Няма никакво напрежение. Няма необходимост от актуализация на бюджета на НЗОК.

 

За да проверим твърденията за отказа от извършване на здравни услуги на българи в чужбина се обадихме на нашия посланик в Берлин. Попитах ме го имали такова нещо, или не. Изпратихме на посланика ни споразумението с немските каси и с нашето писмо той отиде в немското външно министерство, и нещата са изяснени. До мен не е постъпвала информация за отказ на лечение на български граждани в чужбина".

 

„Не мога да разбера, кой подучи проф. Плочев и какво цели с това действие.  Не искам да правя политически изказвания относно това дали някой стои зад тези действия. След като е излязъл от моя кабинет е минал през кабинетите в Народното събрание и се предизвиква такъв дебат за следващата седмица, значи може би…. Първо ме излъга, държал съм се с него безкрайно коректно, второ - нарушава цялата законова уредба по този въпрос. Дори и да има проблем, нека да го сподели първо с Надзорния съвет на НЗОК, Надзорът не може да не знае, че тръгва писмо за актуализация на бюджета до Народното събрание, това е недопустимо.

 

Аз разбрах за това на заседание на Министерския съвет,  когато ми изпратиха по имейл писмото и изпаднах в ужас. Когато уведомих премиера и министъра на финансите, те не знаеха какво да кажат. Всички бяха изключително разочаровани и възмутени от начина, по който се работи – зад гърба на правителството. Внася писмо, а след това казва, че не го направил. Съмнява се в подписа си, а като видя своя подпис, заяви, че някой го е подвел, а след това обясни, че е подписал без да чете.  Как може да подписваш без да четеш?!

 

Като ме познавате какъв човек съм – какви заплахи мога да му отправя. Даже му благодарих, че прие да си подаде оставката в Народното събрание. Той отговори : „Благодаря, г-н Ананиев, утре отивам и я подавам!“. Относно крайното решение за оставката: „Парламентът е в правото си да вземе решение. Доколкото разбирам, се организира дебат в здравна комисия на Народното събрание следващата сряда, там ще изразят мнения всички политически сили и този въпрос може да се внесе в пленарна зала и да се гласува неговата оставка или нещо друго, ако решат. Не мога да си обясня тези действия.“

 

Коментарите за заплахи дойдоха, след като депутатът от БСП Славчо Велков се обърна към президента Румен Радев, към когото е Службата за охрана, да се прецени степента на опасност за директора на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев и той да бъде охраняван. Пред журналисти в кулоарите на парламента Велков каза, че директорът на НЗОК е бил заплашван чрез посредник от високопоставен политик да си подаде доброволно оставката иначе нямало да си намери място в държавата като професор, предаде fakti.bg. "Има скандал в държавата, става въпрос за над четвърт млрд. лева и трябва да се грижим за това един професор да си изпълнява задълженията", коментира Славчо Велков. Поисканата оставка на шефа на НЗОК придоби публичност в началото на парламентарния ден.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design