ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Внимание! Телефонните измамници вероятно с нов подход!

Крими
06.07.2018  |  15:21
1 058
Възрастни русенци получават заплашителни бележки да оставят пари на определени места, иначе ще бъдат убити

 

Възрастни хора в различни квартали на Русе напоследък започнали да получават заплашителни бележки да оставят на определени места пари, иначе ще бъдат убити. При това трябвало да оставят парите "без да се оглеждат, ЗАЩОТО СА НАБЛЮДАВАНИ". Бележките се получавали пред вратите, съпроводено с позвънявания първо на вратата на апартамента, а после - от входната врата на блока.  

 

Това става ясно от споделени във Фейсбук, случаи и коментари, които прерастват в дискусия за битовата престъпност изобщо. Някои смятат, че авторите на бележките са наркомани. Близки до полицията обаче коментираха, че е възможно това да е някакъв нов вариант в телефонните измами по схемата "помощ за полицията" и вероятно е започнал не само в Русе.

 

Берекет: 64-годишна за 2 дни прибрала 9250 лева, 1510 турски лири и злато

 

В досегашния масов вариант атакуваните получават обаждания по телефона с груби заплахи и искания за пари. Малко след това се обажда някой "полицай", който казва, че в района действат ало-измамници и  МВР ги дебне. Ако се обадят, хората "да не им се връзват".

 

Разбира се, жертвата веднага споделя, че вече са й са обадили. Тогава следва уговорката при повторно обаждане, на мошениците да им се дадат всички налични пари, за да може полицията да ги хване с веществените доказателства. В някои от случаите, за да им се вдъхне доверие, жертвите са карани да описват номерата на банкнотите, които после ще им се върнат.  "За разнообразие" понякога ги карат да ги крият в хладилници и на други места. Когато ги дадат, "за да помогнат на полицията да хване измамниците", жертвите в повечето от случаите губят сумите окончателно.

 

Възможно е телефонният тормоз сега да се заменя с предварителна обработка чрез бележки. Това предполага, че хората ще бъдат държани продължително време в напрежение. Така предстоящото "обаждане от полицай" ще ги вкара по-лесно в капана на измама, ако случаят не е замислено по-тежко криминално престъпление да речем от наркомани, каквито предположения също има.

 

 

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design