ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Започнаха нови проучвания на римската крепост Состра

Спорт
15.06.2017  |  17:07
742
Останките от древния крайпътен комплекс включват укрепен военен лагер, крайпътна станция, цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика
Ръководителят проф. д-р Иван Христов на разкопките през миналото лято Снимка: Архив

От вторник започнаха нови археологически проучвания на римската крепост Состра при с. Ломец, Троянско, като ръководител е проф. д-р Иван Христов. Това е поредната 15-а експедиция на Националния исторически музей (НИМ) съвместно с Община Троян, Ротари клуб - Троян и Музея на занаятите, съобщиха от пресцентъра на НИМ. През годините в проучванията на римската крепост са участвали и специалисти от Археологическия институт при БАН. Финансирането през този сезон е подсигурено от Община Троян и Ротари клуб.  През лятото ще бъдат извършени археологически теренни проучвания на късноантични сгради от лагера на Состра.

Состра е значим римски крайпътен комплекс, разположен в долината на р. Осъм, върху площ от 6 кв.км., който включва укрепен военен лагер (кастел), крайпътна станция (преториум), цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика.

Община Троян подготвя реализиране и на идеен проект за изграждане на посетителски център, туристическа инфраструктура и консервация на всички разкрити през последните десетилетия старини, разкрити при с. Ломец.

 

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

 

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design