ИЗБЕРИ: БРЯГ NEWS | БРЯГ РУСЕ | ПОСОКИ ПЛЕВЕН | НЮЗ ГЛАС ЛОВЕЧ | СИЛИСТРЕНСКИ БРЯГ

Златина Никифорова: Човек винаги трябва да се усмихва

Интервю
30.04.2016  |  15:16
2 084
Младата актриса репетира в „Църква за вълци”, режисьор е директорът на театъра Цвятко Стоилов

Златина Никифорова е слънчевата актриса на ловешкия театър. Родена е на 22 септември 1988 г. в София, зодия Дева. Завършва в Нов български университет специалност „Актьорско майсторство” при Цветана Манева и Снежина Петрова. После директорът на ловешкия театър Цвятко Стоилов я вижда в дипломното ѝ представление „Кандид” на Теди Москов и я кани да работи в своя театър.  Златина вече е добре позната в Ловеч от постановките „Опечалена фамилия”, „Двойка, четворка, секс”, „Рапунцел” и др. Участвала е още в много късометражни филми, а преди време играе и в най-популярния български сериал „Под прикритие” .  В една чуждестранна продукция пък влиза с ролята на монахиня. Снима се още в реклами, обича да танцува. Тренирала  е седем години латино танци. Надява се някой ден да покаже в пиеса своите танцови умения.

 

Първото нещо, което човек забелязва у Златина, е неслизащата усмивка от лицето ѝ. Тя е знак за безкрайния позитивизъм, който струи от нея. И най-мрачният човек би се усмихнал в нейно присъствие. Навярно затова във Фейсбук е известна като „Усмивката“Човек винаги трябва да се усмихва, твърди тя.

За мен един артист преди всичко трябва да владее тялото си, да бъде пластичен, да има рефлекс за всичко около него, споделя  още Златина. В момента репетира нова роля в постановка „Църква за вълци”  от Петър Анастасов, по която през имаше и сериал през 2004 г. Режисьор е директорът на театъра Цвятко Стоилов. В постановката актрисата ще играе 40-годишна жена с две деца.

Ролята за мен това е голямо предизвикателство, защото в живота все още нямам опит като майка, усмихва се тя. И не издава повече за новата си задача, но  се радва, че ще работи със Стоилов не само като с актьор, а и като режисьор.

Сред успехите, с които може да се гордее, е участието ѝ в постановката на Александър Морфов „На ръба” в Народния театър. Морфов я кани веднага след като завършва НБУ. За този период актрисата все още говори с много любов.

Играя с цялото си сърце и душа. За мен сцената е магия”, с блясък в очите разказва тя. „Искам да изживея живота на сцената, а не реалния ни живот, защото той е прекрасен, но и  много сложен”.

Според Златина театърът  може да лекува. Споменава за тежката загуба на своя вуйчо точно преди премиерата на „Двойка, четворка, секс”, затова я посвещава на него. Тогава осъзнава, че сцената лекува по един магичен начин всяка болка и загуба. „За мен театърът е храм, събуваш си обувките, влизаш и играеш друг живот, излизаш, обуваш ги отново и пак си в реалността.” Това е и най-големият урок, който е научила от великата актриса Цветана Манева.

За Ловеч актрисата казва: „Този град ми дава такова спокойствие, каквото в София не мога да намеря. Обожавам да ходя до реката, отдавам се на мислите си. Градът е страхотен”, с възхищение споделя Усмивката.

Мечтае да  продължава да се развива, да играе на много сцени и един ден да изиграе себе си, за да се разгледа и анализира. А любимата ѝ мисъл е: „Няма невъзможни неща, защото, когато човек иска нещо от цялото си сърце и душа и всеки ден се бори за него, няма как да не го получи.”

 

Адриана Данова

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ    ЧЕТЕТЕ ОНЛАЙН

НАЙ-ЧЕТЕНИ
КАЛЕНДАР | Моля, кликнете върху 2 дати

 

© 2014 Briag News.Всички права запазени!
Web Design & SEO by Zashev Design