Бисерите на Карадайъ: Аз знам, че той знае, че не само аз, и много други вече знаят

Политика
25.11.2023 | 16:03 ч.

Той беше начело на ДПС близо осем години и два мандата. Стъпи встрани и го отстраниха. А може и няколко да са били грешните му стъпки. От деня на оставката му - 7 ноември 2023, анализаторите се упражняват да тълкуват защо всъщност Ахмед Доган е свалил доверието си от него - дали заради много близки турски връзки, дали заради поведението му вътре в партията. Така или иначе, официално Доган му благодари и той отвърна с благодарности и извинения. Новият курс на основателя на ДПС е ясен - преформатирането на партията с етнически българин начело.

Все пак Мустафа Карадайъ не си тръгна със скандал, като останалите преди него, които напускаха ДПС или бяха прогонени, съобщава dir.bg. Отвъд куртоазията и добрия тон, който бе запазен в ДПС, останалото са само слухове.

В началото изглеждаше, че ораторството е слабото му място, а то се превърна в негово оръжие в пика на кариерата му. Бившият председател на партията остави крилати фрази зад гърба си и знакови речи, изричани с характерната паузи и апломби, които и до днес се помнят. Куриозното е, че още в началото, когато пое кормилото на партията, именно ораторството изглеждаше да му куца. После обаче лидерът на ДПС сам себе си опроверга.

Още в първата година на кариерата му като председател на ДПС, посочен лично от Доган след предателството на Местан и укриването му в турското посолство, Карадайъ изригна с легендарното предупреждение по негов адрес.

"Аз знам, че той знае, че не само аз, и много други вече знаят", изстреля Карадайъ в кулоарите, а репликата прозвуча като филмово заглавие на трилър.

"Той е длъжен да се извини и на тези около половин милион български граждани, които през всичките тези години гласуваха за каузата ДПС, а той консумираше и партийна, и друга власт. Той е длъжен да се извини за гафа! Първо да се извини, след това да си намери друго поприще да върши това, което може", посъветва още Карадайъ бившия лидер. Седем години по-късно той се извини, но не каза за собствения си гаф.

Отново през 2017 г. блесна и друг бисер, отново изпуснат в кулоарите.

"С колегите от БСП говорихме, мога да кажа, днес говорихме в разговори, че трябва да седнем да говорим", каза тогавашният лидер на ДПС по повод общи действия на опозицията и вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", в чийто състав тогава влизаха Обединените патриоти. Въ всяка втора реч от трибуната тогава Карадайъ громеше националистите от трите партии в коалицията, като подчертаваше вредата им. На прицел винаги бяха ОП, но не толкова ГЕРБ.

После атаката на Карадайъ се прехвърли към ДБ и гравитиращите кръгове, основно след включването на Делян Пеевски в списъка "Магнитски".

През юни 2021 Карадайъ каза: "Магнитски e инструмент за политически решения ... Никой на нас не може да ни чете лекции, защото ние сме свалили комунистическия режим и сме докарали демокрацията в нашата Родина България.

"Защото в онази публикация на посолството пише "твърди се"  - всеки за някого може нещо да твърди. Г-н Пеевски ми е личен приятел, ние се познаваме от 2001 година с него. Г-н Пеевски никога не е бил част от ДПС и никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС, защото ДПС функционира съгласно решенията на своите колективни органи: ЦОБ,ЦС, областен, общински съвет, местен съвет.

"... Той стана част от гражданската квота и активно сме работили в защита на демокрацията в България и евроатлантическата ориентация на България. Но има една група в България, която аз наричам "организирана престъпна група", които воюват с нас най-вече след 99 година и онова, което правят, го лепят като етикет на нас и ни създават образ като партия. Говоря за Прокопиев и кръга "Капитал".

Последва и заключението: "С анти-ДПС кампания унищожиха автентичното дясно в България, унищожиха СДС. Те са нереализирани в края на комунистическия период, абонирани след падането на комунизма за дясното в България, опитите им за политически инженери на политическия терен. Но само в кабинетите на Борисов имат над 20 министри, независимо че не печелят избори".

"С анти-ДПС кампания създадоха ГЕРБ и с анти-ДПС кампания ще изчезнат от политическия терен. Г-н Пеевски е приятел на ДПС и той има този образ, именно защото е приятел на ДПС. Ние не си изхвърляме приятелите на база твърдения, а напротив, правим политика на база факти, а не на внушения", бранеше го Карадайъ.

Когато е изричал всичко това, едва ли е предполагал, че повече няма да има нужда от подобно публично адвокастване, тъй като всички онези, отправяли нападките тогава, днес вече слушат и се съобразяват именно с нарочения за черна овца Пеевски.

Някъде по пътя през годините, къде конюнктурно, къде тенденциозно, Карадайъ атакуваше и ГЕРБ. Не е обаче ораторска гордост репликата му от трибуната, изречена на 28.01.2021 по адрес на Цвета Караянчева, по времето, когато депутатите трябваше да носят маски, но ги сваляха пред микрофона на трибуната, а чистачките на парламента го забърсваха след всеки оратор.

"Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория, или не влиза?", отвърна той с дуплика на Калин Вельов, който преди това обиди ДПС и БСП, че с произнасянето на звука "П" се мятали повече пръски и ставало по-рисково да се заразиш с коронавирус. Репликата тогава бе изречена в присъствието на председателката на Народното събрание, която остана без думи от изумление и възмущение, защото не беше в стила на поведение на Карадайъ.

"ДПС няма да участва в процес "стани да седна", а иска да даде на страната конспект за ускорено развитие" - отново реплика на Карадайъ срещу третия кабинет на Борисов заради участието на Патриотите в него.

При откриването на 46-ото НС на 21 юли 2021, вече след края на управлението на ГЕРБ, Карадайъ предупреди: "Ако заменим едно безвремие с друго, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, чакаме от телевизора да ни съобщят постиженията си управляващите, няма смисъл да си губим времето".

После, естествено, с появата на "Продължаваме промяната" и четворната коалиция словесната атака на Карадайъ се насочи срещу тях. ДБ останаха на по-заден план и не представляваха вече онзи източник на политическо вдъхновение. Карадайъ много обичаше заигравката с думите и често използваше тавтологията за нуждите на парламентарната реторика - като изразно средство, оцветено от типичната му иронична интонация.

Такъв е примерът с репликата по адрес на ПП: "Уважаеми случайни минувачи. И аз не знам кои са случайните минувачи, но се обръщам към случайните минувачи...".

Тя беше произнесена в лицето на министрите от четворната коалиция, седнали на трибуната на 16 юни 2022, когато 125 депутати от ИТН, ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС свалиха председателя на НС от ПП Никола Минчев. Само ден по-рано беше внесен вотът на недоверие срещу кабинета "Петков", който падна седмица след това.

"Стана практика вихрушката на тази власт да лъже на алангро в ситуацията, в която се намира в много сложна ситуация, а ако понятието лъжа не ви приляга можете да ползвате и другата терминология първоаприлска фактологическа неточност, но не всеки ден е 1 април", беше опит за ирония на Карадайъ с примеси от цитати на бившия премиер Кирил Петков, поднесен на публиката в пленарната зала на 8 април 2022 г.

"Тъй като имаше реплика на репликата, моята реплика ще бъде реплика на репликата на репликата" - типичната любима заигравка на Карадайъ с художествените средства на тавтологията с дата 25.11.2022 и по адрес на Асен Василев.

Последната му запомняща се реч от трибуната, откакто още беше в светлината на прожекторите, преди да го измести оттам Делян Пеевски, беше само седмица преди сформирането на кабинета "Денков". Поводът беше годишнина от възродителния процес в декларация от името на групата, веднага след изслушването на шефа на ДАНС Пламен Тончев на 30 май 2023 г.

"Умнокрасивитетът днес се опитва да се представя като заместител на държавните органи и институции. От медиите знаем как за някои самонадеяни, самодостатъчни и самозабравили се овластени нарушители на Конституцията на Република България, на законите на страната, на нарушителите на граждански права, нарушители на човешки права няма държавни институции, няма държавни органи, а самите те се правят на рамбовци и незаконно арестуват опозиционни партийни функционери, нахлуват по домовете на българските граждани и опозиционни партийни функционери и се гаврят с хора в неравностойно положение. А днес се опитват да узурпират и цялата власт и да разрушат и службите за сигурност на страната, и вече чуваме техните заявки как ще натикат в ъгъла и ще ликвидират опозиционни партии и лидери.

Уважаеми госпожи и господа, това е пълзящ фашизъм за налагане на диктатура на умнокрасивитета. Какво още чакаме да се случи? Или онова, което се случи през 1996 -1997 г., на това ли трябва да сме свидетели?

Обръщам се и към ГЕРБ. Тази порочна сватба, която виждаме последните няколко дни през медиите, ако се случи, при това недоверие на обществото, ще сме свидетели точно на онова, на което бяхме свидетели на 10 януари 1997 г., а именно българските граждани ще нахлуят тук, в тази сграда", предрече Карадайъ.

Предупреждението прозвуча остро и страховито, но обратно на заканата на Карадайъ, самият той заедно с Пеевски знаково натисна копчето "за" правителството само няколко дни по-късно. И клетвата за "порочната сватба" на ГЕРБ с ПП и ДБ увисна. А не много дълго след това "увисна" и самият Карадайъ. Че е изпаднал в немилост, отдавна заподозряха анализатори, следили от години знаците, които дава Доган към един или друг. А почетният председател нарече Карадайъ "драги", както всеки друг преди това, който е бивал отстранен.

"Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите!", написа в поздрава си за рождения ден Доган.

В паметната Бъдни вечер през 2015, когато отстрани Местан, почетният председател предупреди: "Такава ще е съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България".

Дали е време да се сетим за тази реплика, или не, но само седем месеца, след като самият Карадайъ заключи, че "явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и Еврозоната", може би партията е на път да го направи, но вече без него. А той няма да седи и на депутатската банка, за да го види от първия ред.


 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта Newsglas.bg

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.