Борисов призна как са били притиснати да увеличат партийната субсидия

Политика
07.12.2019 | 10:07 ч.

"Или приемаме увеличението на партийните субсидии, или си търсете друго мнозинство."

Това били възможностите пред ГЕРБ, обясни на извънредното заседание на МС премиерът Бойко Борисов. Ултиматумът бил поставен от НФСБ.

Бойко Борисов обясни, че е разговарял с колегата си Валери Симеонов. На телефона по същото време е бил и финансовият министър Владислав Горанов. 

"Ние сме били против увеличението на партийните субсидии. Не можахме да направим кворум, за да приемем бюджета. Когато гласувахме субсидиите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха само от това. За мен бюджетът беше по-важен, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше само едно: или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство. Гласувахме партийните субсидии само, за да можем да приемем Бюджет 2020, но обсъжданията остават", заяви Борисов.

"Възлагам на финансовия министър да ми направи анализ, защото подкрепихме на сляпо бюджета. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система дава най-добри резултати. Каква да е субсидията и за какво да се харчи трябва да се върнат като дебат. Ако данъкоплатецът дава пари за политическа дейност, тя трябва да е регламентирана. Предложението ми е БНТ и БНР да станат безплатни за всички политически партии по време на избори. За нас е важно да има правила за какво да се харчат парите от партийните субсидии", сподели той.

Борисов отделно ожали и никулденския шаран -  станало му мъчно за рибите, че ги удряли по главата за Никулден.