Брюкселско зеле с пролетен махмурлук за гарнитура

България
18.03.2016 | 14:18 ч.

В библейско-чиновнически словоред зам. ген. секретарят на ЕК Параскеви Мишу направи умопомрачително обобщение по адрес на БългарияТя изрече следната крилата фраза насред центъра на европейските центрове Брюксел: „Ние в ЕК сме сред първите, които желаем този доклад по механизма да е последният"(!) Това е страхотно и по-добре не може да бъде казано. То звучи горе-долу като друга крилата фраза от градския фолклор: „Работата е оправена, човекът каза: „Ще видим”.  А ние се уповаваме на светото писание, където е казано, че един ден последните ще станат първи.

 

И подир всичката тая драма (тургия) от високото място (Брюксел) подшибнаха по европейското вратле най-непослушното хлапе -България, като обещаха да дойдат, да видят и да кажат, когато му дойде обаче времето, какво мислят за нашия мониторинг. Няма отвързване от коневръза, защото: "Не твърдя, че няма положително развитие, но не забелязваме устойчивост в много области на това, което сме посочили в докладите си от последните години", заяви ик@фа (гръц. госпожа) ПараскевИНе от последните, а от всичките 9 години дотук (справка - коментарът ми от вчера).  Не знам само с какъв акъл нашите евродепутати Мария Габриел и Емил Радев (ГЕРБ), Илияна Йотова (БСП) и Филиз Хюсменова

 

(ДПС) предизвикаха катастрофалната дискусия. На въпросното брюкселско матине с гръмкото наименование  „Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки“  се е препотвърдила официалната доктрина на ЕК, че мониторингът за България и Румъния остава, като има и още едно любопитна размяна на реплики по отношение на дискриминационните констатации спрямо България. Главният прокурор Сотир Цацаров е казал на въпросната чиновничка  в прав текст, само така, както той го умее, следното късичко изречение за дискриминацията: „Елате в България, направете всички възможни срещи и сама ще се убедите“. Ясно и по български гостоприемно, със съответния намек, че от висините на Брюксел и зад дебелите стъкла на мониторинга нещата изглеждат по един начин, а на место те са съвсем други. Вярно ли е това обачеОсвен Сотир Цацаров, в Брюксел бяха и следните екскурзианти: председателят на Върховния административен съд Георги Колев, зам.-министрите на правосъдието и на външните работи Красимира Филипова и Румен Александров.

 

От дебата стана ясно само, че ние или не разбираме какво ни казват братовчедите, или вече наистина превръщаме въпросните, все по-смазващи доклади, в „инструмент за вътрешнополитическа борба” (по Сот.Цацаров, цитиран от агенция „Фокус”). Аз съм дотук, нямам какво повече да напиша, защото да спориш с ЕК, е все едно да  се надбягваш с вятъра.

 

До утре в „От бряг до бряг”

Ваш:  St.Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg

Коментирай

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати