БСП не разбрали защо Валери Симеонов е подал оставка

Политика
21.11.2018 | 11:10 ч.

 

Депутат от БСП поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента. Това стана в началото на дебатите за попълване състава на Министерския съвет след оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде news.bg. Не разбрахме за какво е оставката на Валери Симеонов, посочи социалистът Валери Жаблянов. Червените не приемат заместник на премиера да представи промените в кабинета. А поведението на Борисов е неуважение към Конституцията, допълни Жаблянов.

 

По време на дебата за промени в Министерския съвет вицепремиерът Красимир Каракачанов представи Мариана Николова пред депутатите. Недопустимо е малкият коалиционен партньор да представя промените в големия кабинет, пак се включи Иван Иванов, който поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента или поне председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да представи Николова.

 

Социалистът Драгомир Стойнев предупреди, че започва с фалстарт. От властта трябва да си тръгне цялото правителство, смята червеният депутат. Управляващата коалиция е най-нестабилната, която е управлявала до момента, според Стойнев. Смяната на отделни персони не означава промяна и на политиките. Симеонов си отива, но и остава, предупреди той.

 

На негово място идва поредният заместител, категоричен е Стойнев. Мнозинството не се занимава с истинските проблеми на хората, допълни червеният депутат. За обществото Симеонов и кабинетът отдавна са извън властта. Заместник-председателят на парламента Емил Христов набързо закри дебатите. Това ядоса депутатите от левицата. Корнелия Нинова излезе и го предупреди: "Мислете си за господин Главчев". Както е известно, след като бе отказал изявление на левицата,  Главчев подаде оставка като първи председател на 44-то народно събрание и мястото му бе заето от настоящия председател Цвета Караянчева.

 

Христов се извини на соцлидера Нинова, че не я забелязал. Не зная какво ми се случило, че плашите, включи се и Димитър Главчев в разговора в пленарната зала. След това започна поименна проверка на кворума по искане на депутата Данаил Кирилов от ГЕРБ. Депутатите от ГЕРБ и от БСП поспориха за закритите дебати. Дайте думата на всички депутати, които искат да се изкажат, настоя Георги Свиленски от БСП.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити зам.-председателя на НС Емил Христов, който води сегашното заседание в пленарната зала. Валери Жаблянов се възмути, че не се дава възможност на опозицията да се изкаже. Опозицията има какво да каже, убеден е социалистът. Дайте ни думата, за да не я вземем от друго място, закани се той. И Веселин Марешки защити Емил Христов. Лидерът на "Воля" не иска червените народни представители да се изказват, защото преди това Драгомир Стойнев направил силно изказване и колегите му само щели да го повторят. Не падайте на такова ниско ниво, предупреди и Георги Гьоков. Според него Емил Христов демонстративно не гледа към лявата част на залата.

 

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че гледа в лявата част на залата и никой от опозицията не искал да се изказва. Направихте артистичен мним жест, обясни той на левите. Георги Свиленски обясни на Кирилов къде е ляво и къде е дясно. Кирилов ако е гледал на ляво е видял патриотите, тъй като червените му се падат в дясно на погледа. По искане на ДПС бе дадена 15 минути почивка. След председателски съвет стана ясно, че депутатите са се разбрали и дебатите по оставката на Валери Симеонов ще продължат.

 

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати