Българският паспорт сред топ 10 на най-силните в света

Общество
08.08.2019 | 14:07 ч.

Според класацията Global Passport Power Rank 2019 на консултантската компания Arton Capital българският паспорт е сред топ 10 на най-силните в света, съобщава economic.bg.

Пътуването по света идва със своите предизвикателства, не на последно място кандидатстване за виза. А визовите режими могат да определят траекторията на вашия живот: къде ви е разрешено да пътувате, да учите, да работите и да живеете. Вашата глобална мобилност по същество се свежда до онази малка книжка, която притежавате - паспортът.

Ето паспортите, които се радват на най-голямата свобода на пътуване и най-ниския брой изисквания за виза по света през 2019 г., според класацията Global Passport Power Rank 2019.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са на върха на класацията на паспортния индекс на Arton Capital. С него може да се пътува до 175 точки в света.

България е на едно от челните места - 10-о в света, заедно с Хърватия.  Българският паспорт "отваря" свободно 160 граници.

Индексът на Arton Capital оценява паспортите въз основа както на безвизови, така и на визови възможности за пътуване и изследва паспортния достъп до 199 дестинации: 193 държави членки на ООН и шест официално признати територии.

 

Ето и как изглежда Топ 5 на индекса:

 

1. Обединени арабски емирства

 

2. Финландия, Люксембург, Испания

 

3. Дания, Италия, Германия, Холандия, Австрия, Португалия, Швейцария, Япония, Южна Корея, Ирландия, САЩ

 

4. Швеция, Сингапур, Франция, Белгия, Малта, Гърция, Норвегия

 

5. Литва, Исландия, Обединеното кралство, Канада

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати