Честваме 134 години от Съединението на България

Общество
06.09.2019 | 09:24 ч.

На 6 септември честваме 134 години от Съединението на България! Този ден е една от най-паметните дати в българската история! Съединението през 1885 г. обединява българите от Източна Румелия и Княжество България.

Съединението е резултат от национално-освободителните борби на българите в Северна Тракия, които не се примиряват с несправедливите решения на Берлинския конгрес, разпокъсал на пет части българските земи след Освобождението. Съединението е осъществено от дейците на Българския таен централен революционен комитет начело със Захари Стоянов с подкрепата на народа.

На 5 срещу 6 септември 1885 г. в Пловдив влизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев, които арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и членовете на областното управление. С прокламация е обявено Временно правителство с председател д-р Георги Странски, което провъзгласява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Във временното правителство и подготовката на Съединението участва и майор Сава Муткуров, родом от Търново. Той и Димитър Ризов на нарочна среща в Шумен уведомяват княз Александър I Батенберг за подготвяното дело и получават съгласието му.

На 8 септември княз Батенберг с манифест, издаден в старата българска столица Търново, утвърждава съединението на двете български области в една държава и приема да бъде княз на Северна и Южна България. Подкрепата на княза за святото дело е решаваща и без нея то не би имало успех, въпреки силната народна воля. Съединението е защитено от българските войници и пълководци в Сръбско-българската война от 2 ноември до 7 декември 1885 г. Победата им е оповестена в европейския печат с думите ”капитаните победиха генералите“. Успехът във войната е основна предпоставка за международното признание на Съединението на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) и подписването на Българо-турската спогодба през 1886 г.

Денят на Съединението е обявен за официален празник на България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати