Диана Дафова, духовният глас на България: Всяка моя песен носи история и духовно послание

Лайфстайл
09.01.2020 | 16:52 ч.

Диана Дафова е певица, композитор и продуцент. През последните години създава авторски спектакли, които представя на няколко континента. Живяла е осем години в САЩ, а повече от година е в България. В момента подготвя нов авторски спектакъл. Музикалната звезда знаково участва в 30-годишното юбилейно издание на престижния моден форум „Парад на модата“ - продукт на вдъхновяващия плевенски творец Георги Ангелов, и изпълни уникалната духовна космическа песен „Аадия“, която е изстреляна в космоса от НАСА. Диана Дафова е втората българска певица с песен в космоса, поради което се срещнах с нея след спектакъла и разговаряхме за впечатленията й от празника на модата в Плевен, от града ни и плевенската публика.

 

- За първи път ли участвате в модния форум „Парад на модата“?

- Участвам за втори път. Преди три години участвах за първи път. Тогава съпътствах изявата на моята дъщеря, която се занимава с моден дизайн. Тя представи своята дипломна колекция. Нейното амплоа е на художник и създава абстрактна живопис. В модата прилага всички тези елементи.

- Какво ви е впечатлението от юбилейния спектакъл?

- Това е едно завидно постоянство от страна на създателя и организатора Георги Ангелов. Знам от кухнята как се организират такива събития и каква стойност има положеният труд. Да правиш 70 пъти за 30 години този уникален моден форум, без да отстъпваш или пропускаш, е нещо, което наистина заслужава аплодисменти. Радвам се, че този много стойностен спектакъл съществува в Плевен. Защото се показват идеите на креативни българи, които се занимават с мода и които имат изяви в чужбина. Ще пожелая това творение да продължава да съществува, да се поддържа и да се развива.

- В спектакъла участвахте с вашата уникална песен „Аадия“, която пътува в космоса. Как протича у вас творческият процес?

- Това е много интересен въпрос. Композирам музика, която изпълнявам. Това е много силно вдъхновение. Вдъхновява ме пътуването по света, събирам впечатления и търся информация. Срещам се с различни хора. Опознавам различни традиции и култури. И музиката, която създавам, обединява жанрове, култури, традиции, езици. Всяка моя песен носи история и духовно послание. Смятам, че пътят, по който е необходимо човечеството да върви в момента, за да оцелеем и да имаме перспектива за бъдеще, е духовният път. Посланията на моите творчески изяви са духовни и застъпват теми, които засягат всеки човек независимо от неговата национална, религиозна или възрастова принадлежност. Вдъхновенията живеят в мен, натрупват се и така се ражда мелодията или текстът. Всичко е посветено на чудото, наречено живот. Това е пътят, по който минавам и по който продължавам да вървя, създавайки творчеството си. Правя един широк мост към усещанията на всеки друг човек. Защото ние, хората, много си приличаме.

- Какво ви е впечатлението от Плевен и плевенската публика?

- Харесвам Плевен. Плевенчани са отворени и широко скроени хора. Имам желанието тук да представя свой авторски спектакъл. Бих се радвала да се връщам в Плевен и да се срещам с плевенската публика.

- Какво е вашето послание към плевенчани?

- Да преосмислят вътрешните си нагласи. Да направят едно пречистване. Да очакват много красиви промени в живота си. Но да не забравят, че промяната е в нас самите. Не можем да очакваме промяната да идва отвън. Тя винаги идва от нас. Ние я предаваме на другите. И те ни отвръщат със същото.

 

Росен ХАДЖИЕВ

Снимка: авторът

 

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати