До 16,30 днес уроци по стрелба на Комитския събор /Продължение/

Общество
08.09.2019 | 12:11 ч.

 

Разнообразни конкурси и състезания се проведоха на Комитския събор в Червена вода. Както вече писахме, двудневната среща започна вчера с освещаване на знамето на Червеноводската чета и отслужване на панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби.

 

Русе: Комити от цяла България на събор в Червена вода /Снимки/

 

Сред най-атрактивните състезания бяха надстрелванията със задно и предно пълнещо се историческо оръжие. За най-млад комита беше избрана Ралица Пенчева от Велико Търново, която е едва на 5 години, а за „най-вехт” беше посочен доайенът на българската военно-историческа реконструкция Димо Димчев, родом от София. В надпреварата за най-автентична женска фолклорна носия първото място отиде при Габриела Недялкова от Плевен, а най-силен отбор по теглене на въже станаха представителите на ВМРО – Шумен.

 

От своя страна областният управител Галин Григоров удостои с плакет за цялостен принос в съхраняването на българските традиции учредителят на Национално Дружество „Традиция” и неин дългогодишен председател полк. Агоп Казазян. Кулминация във вчерашната програма бяха концертите на Иван Дяков, фолклорна група „4етно” и трио „Идепея”, както и изпълненията на Лидия Ангелова и Бисера Иванова. Днес в църквата „Св. Архангел Михаил” в с. Червена вода беше отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ. Специално внимание беше отделено и на открития урок по родолюбие, по време на който бяха представени събития от национално-освободителните борби на българите.

 
Печатни издания
Най-четени

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати