Енергия и мотивация на безцелното лутане

Общество
18.02.2016 | 10:21 ч.

Стоица АРГИЛАШКИ

 

И така, още от времето на Бай Тошо, мир на праха му, българите в Северна България имахме една голяма мечта: Да видим ЦЯЛА/ една-единствена / Мизийска МАГИСТРАЛА.

От онова „призрачно” време на разпадналия се социализъм този несбъднат „Път на мечтите” се нарича „Хемус”.

Не знам кой е бил кръстникът на магистралата, но сега ще ви припомня кои правни субекти носят или са носили с гордост това тракийско име: „Хемус” - български снимачен колектив за правене на кино; „Хемус Ер”- българска авиокомпания; „Хемус М” АД-завод в Мездра за добив на червен камък; ТПК „Хемус” в столицата -за производство на играчки и дрънкулки за бита; хотел „Хемус” в София - там е арабска територия; Хотел „Хемус” във Враца; Международна изложба за отбранителна техника „Хемус” (ежегодна) в Пловдив; „Хемус” - издателство преди 9.9.1944 г.; „Хемус” - списание на българската диаспора в Унгария; „Хемус”- планина на Луната (!) и още едно географско понятие, но на Земята- „Хемус”- връх в Антарктика. Сами се убеждавате, че работата е от сериозна по-сериозна и не търпи отлагане на строежа на магистралата, каквито и да са причините за внезапно секналия ентусиазъм да прокараме най-после този легендарен път през снагата на милата ни родина.

Както почти винаги се случва в подобни ситуации, подир премиерската инвазия за прекратяване на търговете по „Хемус”, започнаха пространни обяснения. Чрез Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) петролният бос Веселин Златев, с когото иначе Началството шляпа карти, поиска среща с министър-председателя, но не за да правят каре, а за да разговарят по мъжки за далаверите в бензиностанциите. Между другото Веско Златев каза: „По слухове никога не съм живял и няма да живея. Аз лично бих задавал други два въпроса. Как се прави поръчка при отсъствие на пари и къде са тези 800 млн. лв., които трябва да се икономисат от "Хемус"? Това са по-интересни въпроси, а не слуховете кой с кого е свързан”, контрира Златев (по агенция „Фокус”) намеците на Б.Б., че негови фирми стоят зад поръчките на „Хемус”. Делян Пеевски, който не обича да го „страхуват”, също мъжкарски отрече да има нещо общо с магистралата.

От пътното министерство (МРРБ) на Лил. Павлова оптимистично уточниха, че магистралната „пр(и)моция” е стопирана заради липсата на европейско финансиране, но все пак ще строим с пари, ама от бюджета. Лесно е, просто ще спретнем (неизвестно след колко седмици?) нови търгове. А този филм със спрените пари от ЕС вече сме го гледали. В задачата се пита как ще погледнат към България инвеститорите, които искат да участват в състезание за инфраструктура или каквото и да е друго, свързано с т.н. „обществени поръчки”, за да спечелят все пак не солени пръчици от магазина. Или, не дай Боже, като спечелят - да ги натирят да гонят призраци на север от Стара планина (Хемус).

Ваш: St.Ar.

Пишете ми на: stoitza@abv.bg

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Случаят Хари - Меган

за пореден път ни убеждава,

че дори да те е родила принцеса,

правиш туй, което ти казва жена ти

 
АРХИВ | изберете две дати