Интересни факти за промяната във всекидневието на българина след Освобождението

Култура
28.03.2018 | 13:22 ч.

 

Етнографският музей в Пловдив и Русенският исторически музей  са съставили изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“, която е по техен съвместен проект. Експозицията ще се открие  довечера в 18 часа в Етнографския музей в Пловдив, където ще бъде до началото на лятото, а през месец юни ще бъде подредена в Русе.

 

В представянето днес в Пловдив ще участват директорът на Русенския музей проф. д-р Николай Ненов, уредникът в отдел „Етнография“ Искра Тодорова и уредникът в отдел „Най-нова история“ Искрен Великов.

 

 „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век, коментират от Русенския музей. В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.

 

Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Константинопол усвоява европейски модели и ги адаптира за елита в Османската империя, а Виена е посредник на влиянието от Западна Европа, но и сама създава стил.

 

 

Индустриалната революция отваря нови възможности за обмен, създава нови пътища с помощта на железницата, а парният двигател е навсякъде - по реки и в пивоварни. Телеграфът и телефонът скъсяват разстоянията, а медиите пренасят новини и реклами от цял свят.

 

Въпреки че са проводници на стила на Виена и Константинопол, Русе и Пловдив изграждат свой собствен дух. Градовете търсят себе си чрез образите на други градове – затова съществува Кючюк Париж в Пловдив, а Русе е разпознаван като Малката Виена. С кого всъщност се съизмерват двата града, показват и названията на ресторанти и хотели.

 

В Пловдив любими места за празненства са хотелите „Молле“ и „Люксембург“ (с театър), в Русе това са „Букурещ“ и „Виена“, коментират специалистите. Преходът към Модерността намира отражения във всички сфери, включително и  в  градоустройството и  архитектурата. В Пловдив работят чешките архитекти Хенрих Майер, Йосиф Шнитер. Русе попада под властта на австро-унгарския вкус чрез виенчаните Фридрих Грюнангер, Едуард Винтер, Петер Паул Бранг.  

 

 

Променя се интериорът на градските къщи, които се уреждат във „виенски“ и „цариградски“ стил, музиката, фотографията, дамското и мъжко облекло, аксесоарите, кухнята, храненето - всичко това изложбата обхваща с предмети и снимки. „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ се реализира във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

 

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати