Изборният ден в област Ловеч премина спокойно

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016
06.11.2016 | 22:23 ч.

 

 

Избирателната активност видимо е по-добра от друг път, коментираха наблюдатели

 

Изборният ден в Ловешка област премина спокойно, без произшествия и сериозни нарушения, сочат справките на РИК и полицията. В секциите, където имаше възможност за машинно гласуване, то беше предпочитано от младите гласоподаватели. Така беше в секция № 27 в ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч, така беше в още 10 секции в града с машинно гласуване. Малката Мира например настояваше пред баща си Генчо да гласуват машинно, защото е по-интересно.

 

Избирателната активност в областта към 13 часа достигна 32,20 процента, съобщи председателят на РИК Валентина Недялкова.

 

В избора за президент и вицепрезидент бяха дали своя вот 40 724 избиратели от имащи право 126 461. На референдума от 126 459 души са гласували 37 401, което е 29,57 на сто.

Най-висока е избирателната активност за президент и вицепрезидент, както и за националното допитване имаше в община Априлци - 37,78 на сто. Най-нисък процент за президент и вицепрезидент бяха дали в община Ловеч - 28,10 на сто, а за референдума - в община Летница, където избирателната активност беше 25,38.

 

Активността в 10 часа съответно бе 12,94 процента. В доста секции имаше опашки.

 

От 1 ноември до 6 ноември са издадени 28 удостоверения на граждани, чиито лични карти са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок. Така те можеха да упражнят правото си на глас в изборния ден. В неделя до обед бяха издадени три удостоверения.

 

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет Петър Цолов също гласуваха, съобщиха от Общината. „Гласувам за една държава, начело на която ще застане човек можещ, компетентен, с опит с общуването с хората и в познаването на законите, човек с присъствие и в национален план, и в международен.  За една държава с развито гражданско общество, прозрачно и с уважение към законите“. Това заяви Корнелия Маринова. Тя пристигна точно в 10 часа, придружена от своя съпруг Красимир Маринов, за да дадат своя вот.  Те изчакаха близо половин час на опашката пред секция № 6 в ОУ „Васил Левски“.

 

 „Упражних гражданското си право със съзнанието, че най-важно е изборите да отразят адекватното отразяване на волята на народа в този момент.“ Това  коментира, след като пусна двете бюлетини, председателят на Общинския съвет Петър Цолов. Той гласува точно в 11,10 ч. в секция № 5 в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

 

Към 4 ноември общият брой секции според РИК бяха 262 броя, като броят на секциите, открити в лечебни заведения, домове за стари хора, местата за лишаване от свобода и други, е 10.

 

Избирателната активност видимо е по-добра от друг път, считат наблюдатели. 

  

Коментирай

Още от ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016

Всички от ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2016  
 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати