Изпълкомът на МОК: Отмяната на Олимпиадата няма да реши нито един от проблемите

Спорт
23.03.2020 | 12:15 ч.

За опазване на здравето на всички и да допринесе за овладяване на COVID-19, Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК) днес обяви, че ще пристъпи към планиране на сценарии за Олимпийските игри Токио 2020.

Тези сценарии са свързани с промяна на съществуващите оперативни планове, за да започнат игрите на 24 юли 2020 г., а също и за промени в началната дата на игрите, пише сайтът на Българския олимпийски комитет (БОК). Тази стъпка ще позволи по-добра оценка на бързо променящото се развитие на здравната ситуация по света и в Япония. Ще послужи като основа за най-доброто решение в интерес на спортистите и всички останали участници.

От една страна, в Япония има значителни подобрения и хората посрещат с ентусиазъм олимпийския огън. Това би могло да засили доверието на МОК в японските домакини, че МОК може, с определени ограничения за безопасност, да организира Олимпийски игри в страната, като същевременно спазва принципа за опазване здравето на всички участващи.

От друга страна, има драматично увеличение на случаите и нови огнища на COVID-19 в различни страни на различни континенти. Това доведе ИБ до извода, че МОК трябва да направи следващата стъпка в своето планиране на сценарии.

Редица важни обекти, необходими за игрите, евентуално няма да са налични. Ситуациите с милиони нощувки, които вече са резервирани в хотели, са изключително трудни за справяне и международният спортен календар за поне 33 олимпийски спорта би трябвало да бъде адаптиран. Това са само няколко от многото съществени предизвикателства.

Следователно, за проучване на различни сценарии, ще е необходим пълният ангажимент и сътрудничество на Организационния комитет на Токио 2020 и японските власти, както и на всички Международни федерации (МФ) и Национални олимпийски комитети (НОК). Това също ще изисква ангажираност и сътрудничество с телевизиите притежатели на права (RHBs) и нашите спонсори - ТОП партньори, като част от тяхната постоянна и ценена подкрепа за Олимпийското движение, както и сътрудничество от всички партньори, доставчици и изпълнители на Игрите. Именно в този дух на общия ангажимент на олимпийските заинтересовани страни към Олимпийските игри и в светлината на влошаващата се ситуация в световен мащаб, ИБ на МОК започна днес следващата стъпка в планирането на сценарии.

В пълна координация и партньорство с Организационния комитет на Токио 2020, японските власти и столичното правителство на Токио, МОК ще започне задълбочени дискусии, за да завърши оценката си за бързото развитие на световната здравна ситуация и нейното въздействие върху Олимпийските игри, включително сценария на отлагане. МОК е уверен, че ще приключи тези дискусии в рамките на следващите четири седмици и много оценява солидарността и партньорството на НОК и МФ в подкрепа на спортистите и адаптиране на планирането на игри.

ИБ на МОК подчерта, че отмяната на Олимпийските игри в Токио 2020 няма да реши нито един от проблемите или няма да помогне на никого. Следователно отмяната не е на дневен ред.

След срещата с ИБ президентът на МОК Томас Бах днес писа до световната общност на спортистите, за да им обясни за подхода на МОК.

В писмото Бах още веднъж заявява, че опазването на здравето на всички участващи и приносът към овладяването на вируса е основният принцип и казва: „Човешкият живот има предимство пред всичко, включително и организирането на Игрите. МОК иска да бъде част от решението. Затова сме приели нашия водещ принцип да опазваме здравето на всички участващи и да допринасяме за овладяването на вируса. Всички ние работим за това, надеждата, която толкова много спортисти, НОК и МФ от всички пет континента са изразили, да се изпълни: че в края на този тъмен тунел, който всички ние ще преминем заедно, без да знаем колко дълго ще трае това, Олимпийският пламък ще бъде светлина в края на тунела."