Кабинетът реши къде ще има тол такса, общините могат да бъдат освободени от винетна такса

Общество
19.02.2020 | 12:10 ч.

Второкласните пътища ще бъдат изключени от тол таксата, съобщи на брифинг след заседанието на правителството регионалния министър Петя Аврамова.

Кабинетът прие обхватът на пътищата, които ще се таксуват  от 1 март  - това ще са 3115 км от републиканската пътна мрежа - автомагистрали и пътища първи клас. 2935 км второкласни пътища ще бъдат с нулева ставка.

Освен това е приета и нова, по-ниска тарифа, договорена с превозвачите и бранша, след като те изразиха недоволство от високите толтакси.

"Искам да съобщя нареждането на премиера Борисов – всички общини, които искат да бъдат освободени от винетна такса, могат да подадат в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) искане с обхвата на пътищата и тези пътища ще бъдат освободени от пътна такса, като съответната община ще заплаща за тяхното поддържане", поясни още Петя Аврамова.

АПИ ще сключва споразумение с тези общини, като те ще поемат поддръжката на пътя. Освобождаването от винетна такса ще става възмездно, за сметка на съответната община. До края на тази седмица ще уведомим всички общини, а АПИ ще подготвя и сключва споразумения, уточни Аврамова.

Никой не е глобявал хората от населените места около София, за които от вчера се създаде напрежение. Там няма проблем с преминаването и никой няма да бъде глобен, докато текат преговорите. Всички тези населени места ще бъдат изключени от винетната система, след като приключат преговорите между Столична община и АПИ, заяви Петя Аврамова.

 

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати