Къде в Ловеч се съчетават музика, литература и приятна атмосфера?

Култура
01.10.2023 | 21:36 ч.

Днес е световният ден на музиката. Празникът е отпразнувансе  за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в над 120 страни. А в нашия малък град има едно интересно място, което вече цяла година събира на едно място редица известни певци, музиканти, но и хора, отдадени на литературата.

Как музиката, виното и литературата откриват общ път, ще попитаме Росица Кривирадева, жената, която сбъдва една своя мечта с отварянето на арт кафе - книжарница “Случвам чудеса при Роси”.

 Факт е, че благодарение на редица неуморни млади хора в Ловеч се случват интересни мероприятия, които събират ловчалии и гости на града заедно. Именно неуморен мечтател и деен човек е Росица Кривирадева, която, след дълги години на нестихващи копнежи и многобройни опити, успява да види своята мечта реализирана.

“Случвам чудеса при Роси” е едно вълшебно местенце, което успява не само да събере хубавото вино и хубавата книга, но и успява да привлече известни личности като Георги Милков, Юлияна Дончева и Мира Радева.

Кафе - арт - книжарницата се намира на единия бряг на река Осъм и освен културната атмосфера, която лъха от всяко кътче, определено мястото зарежда с положителна енергия и заразява с усмивки, точно като своята създателка - Роси.

- Разкажете повече за себе си. Коя е Роси? Какви интереси има? С какво се занимавахте преди отварянето на арт-кафе-книжарница?

-        Мечтателка. Романтичка. Бунтарка и свободолюбива. Безразсъдно наивна, но и аналитична и проницателна. Странна смесица от еуфория и меланхолия, разум и емоция, с преобладаваща емоция. А иначе жена на средна възраст, понякога с дух на 18-годишно момиче, което вярва, че всичко е възможно, а понякога възрастна, с недостиг на вяра. Майка на две прекрасни дъщери и съпруга. Родена съм в Ловеч. Завърших Езиковата гимназия в Ловеч с профил английски и френски език – 5 от най-хубавите години в живота ми. Дипломирах се като „Икономист – Международник“ в УНСС, гр. София, специалност „Международни отношения“ – политика дипломация.

- Какво Ви вдъхнови да отворите подобно място?

-       Винаги съм мечтала да имам свое местенце, където да реализирам мечтите си. През годините мечтата ми се трансформираше. Но всичките ми хрумвания бяха обединени от идеята за мое собствено кътче – вълшебно, в което да сбъдвам мечти и да случвам чудеса. От години съм страстен любител на книгите – една вселена от вълшебни светове, в които аз винаги намирам себе си. Обожавам кафето и виното! Кафето и виното, като че ли напомниха за себе си и се роди идеята да обединя трите си страсти в едно. И така се появи Арт-кафе-книжарница „Случвам чудеса при Роси“, в която обединих мечтите, страстите и силните си страни. Освен собствените си мечти, които сбъдвам, съм безкрайно щастлива, че мога да случвам чудеса и за други хора.  

- Как подбирате мероприятията, които се случват в арт-кафе-книжарницата?

-        Всъщност няма да излъжа ако кажа, че част от мероприятията сами ме намират. Аз също намирам, защото мечтая смело. Идеята е да има от всичко, трудностите са много, но и идеите никак не са малко, така че времето е с нас. Много творци, търсещи изява, се свързват с нас, за да искат сцена, което е прекрасно.

- Защо “Случвам чудеса при Роси”? Има ли връзка с “Алиса в страната на чудесата”?

-       Не, конкретно с „Алиса в страната на чудесата“ няма пряка връзка, но има много връзка с книгите и чудесата, които те случват за нас.

- Вярвате ли в чудеса? Какво значи за Вас чудо?

-       Винаги съм вярвала в чудесата, още от дете! Даже и като майка на две вече пораснали деца все още вярвам в чудесата. Ежедневно повтарям на децата си да вярват, въпреки всички разочарования и несгоди. Чудесата съществуват! Но много повече вярвам, че чудесата ги случваме ние хората със сърцата и вярата си. Чудо е Любовта. Чудо е да отиваш на работа с усмивка и желание. Чудо е, когато много искаш нещо да се сбъдне и то се сбъдва. Чудо е сбъдването на желаните събития. Чудо е, когато добрата дума врати отваря и всъщност е чудо, когато всяка сутрин се събуждаме с желание за живот!

- Книгата и въобще словото са ключови при провеждане на културните мероприятия във Вашия клуб? Какво е за Вас литературата? Какви книги харесвате?

-        Да, една голяма част от събитията са свързани с представяне на книги и автори. Литературата винаги е била в сърцето ми! Тя е една от моите неутолими страсти. Книгата чудо! Книгата е магия! Книгата е една вселена от светове, които ни разлистват, учат, вдъхновяват, развиват уменията и знанията! Книгите лекуват! Аз минах през различни етапи в живота си. Винаги съм обожавала това усещане да се отпусна с цял нов свят в ръцете си, да вдъхвам аромата на хартията и да попивам всяка буква, която във въображението ми рисува лица и картини, строи светове и създава усещания, които ежедневието никога не може да ни даде. В моя вътрешен свят те създават чудо! Има си момент за всяка книга. И всъщност от малка вярвам, че книгите сами ни намират в подходящото време.

- През Вашия клуб минават доста хора, свързани с културата и изкуството. Коя е най - паметната среща за Вас?

-       Не мога да определя една паметна среща. Може би ще се повторя, но за мен има едни такива хора, които са като книгите – вселени. Те те карат да летиш, вдъхновяват те и ти връщат вярата в доброто и в чудесата. Такива срещи имах с Радина Велчева – огромно пулсиращо сърце, основател и председател на фондация „Искам бебе“, която е отдала сърце, воля и разум на каузата, с Юлияна Дончева и Мира Радева, основно познати ни от големия екран,а всъщност се оказаха страхотни жени и станахме близки. С автори като Мария Миразчийска Мариачи, която ме плени с духа си, с позитивната си нагаласа към живота, с прекрасните си разкази, които ме разплакаха до един, и разбира се няма как да не спомена и Радослав Гизгинджиев – писател, психолог, филолог и кинорежисьор, който е уникален. Пише съвременна проза, но в книгите му има много мистика и създава изключително силна драматургия. Не мога да го да опиша. Срещата с него и книгите му трябва да се изживее. Авторите Христина Панджаридис, Иван Кръстев и Николай Милчев.  Голямата Мария Лалева, която не е идвала при мен, но аз се срещнах с нея в библиотеката. Георги Милков, който ми гостува и с часове слушах увлекателните му истории от света. Невероятни музиканти, артисти, цели театрални трупи са ми гостували преди постановка, сред които синът на Георги Калоянчев – Ивайло Калоянчев, Албена Михова и много други. Срещите ми с тях много ме вдъхновиха. Случайно разбрах, че Албена Ненкова ми е клиент и не можех да удържа възторга си от това. Албена Ненкова е основател и дългогодишен управител на литературен клуб „Перото“ в София, редактор, вдъхновител, представя известни автори по света и у нас. Всички музиканти, с които работих просто невероятни! Младият глас на България от 2019 г. – чаровния и много талантлив Крис Зейн, който открих с помощта на приятел, и който стана звездата на Арт-кафе-книжарница „Случвам Чудеса при Роси“, изключителните Боряна Бешева и Даниел Меса – солисти на плевенския общински хор „Гена Димитрова“ и много други.

- Освен паметни срещи с културна насоченост при Вас идват и артисти, които забавляват и карат хората да се усмихват широко. Какво споделят Вашите посетители след поредната изява?

-        Най-щастлива и удовлетворена съм, когато след такива събития, клиенти ми казват, че наистина случвам чудеса. Голяма част от клиентите всъщност ми ставата приятели и често чувам репликата, че това местенце събира сродни души и дава простор на чудесата да се случват. И е така!

- Съпричастни сте и към различни каузи, които са намирали поле за изява във Вашето арт-кафе-книжарница. Споделете нещо за някоя вълнуваща подобна среща.

-        Да, винаги съм била отворена към каузите. Обичам да помагам и може би това е мое призвание. Подпомагам с личен принос каузата „Жълти стотинки“ вече от няколко години. В арт-кафе-книжарницата направихме представяне на Невена Богданова – прохождащ писател и автор на романа „Извън капана“, която дари средствата от продажбата на целия тираж на книгата си, оценен на 6000 лв. за каузата „Капачки за бъдеще“ и по-конкретно за закупуването на детска неонатална линейка. На представянето в Ловеч също бяха купени доста книги. В сезона на чудесата – преди Коледа, направихме кутия за благотворителност за лечението на болно дете от Ловеч, продавахме и ръчно изработени коледни картички по време на събития. Това беше може би най-вълнуващата ми кауза, тъй като лично познавам хората и се радвам, че макар и с малко, успях да помогна. Друга интересна инициатива, в която се включих с огромно желание, бяха дните на „Зеленото Четене“, в която доброволци разнасят книги, дарени от самите автори, за оставяне в паркове, градинки и други интересни места в града, за да бъдат намерени от своите читатели. Това беше невероятно удоволствие за мен.

- Какво е за Вас нашият град? Как го виждате Вие?

-       Голяма любов и огромно предизвикателство. Малкия град нося в сърцето си от тригодишно дете, той е романтичен, безумно красив и много тежък за живеене и развиване на бизнес. Натрупах и разочарования и победи, но основното усещане е любов и предизвикателство!

- Какво послание бихте искали да предадете на аудиторията?

-        Да бъдем добри. Да оставим човещината да си пробие път и да надделее над интересите. Да вярваме в чудесата и да им помагаме да се случват и за нас самите, но и за другите. Да помагаме и оставяме следа в сърцата на хората. Да даваме повече светлина! И да четем повече – добрата стара книга на хартия е най-добрият ни приятел.

А съвсем в духа на днешния ден е и мероприятието, което предстои на 06.10 - невероятна среща с един невероятен музикант - Александър Симеонов, който е потенциален победител в новия сезон на “Гласът на България”. Вечерта обещава хубава музика в магичната атмосфера на “Случвам чудеса при Роси”.


 

Управлението на „бисквитките“ (cookies) на интернет сайта Newsglas.bg

Сайтът използва „бисквитки“, за да оптимизира навигацията Ви в интернет.