Хакерът Кристиян Бойков: Половината държавна администрация използва пиратски софтуер и гледа извратено порно

Общество
06.12.2019 | 17:48 ч.

Обвиненият в кибертероризъм Кристиян Бойков от "ТАД груп", който е разследван за атаката срещу НАП заедно със собственика на фирмата - Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков, публикува шокиращ коментар във Фейсбук. В него той посочва, че половината държавна администрация ползва незаконен софтуер и гледа порно на работното си място.

"Градивно пиратство... Или иначе казано как половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании.

Говорим за една тревожна практика на "Информационно обслужване" AД, Министерство на Транспорта, Министерство на отбраната и много други държавни структури. За тяхно голямо съжаление, има как да се направи софтуер, чрез който може да се прави регулярен мониторинг на Bittorent протокола (протоколът, който всички ние използваме, за да теглим торенти от интернет). Този протокол е публичен, документацията и информацията също.

Наистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места."

"Наистина не разбирам защо я има тая мизерна практика с пиратстването в държавната администрация, при положение, че се дават луди пари от ЗОП-ове за лицензи. Последна информация, която четох от медиите, беше за поръчки по 60-70 милиона за всякакви лицензи на Microsoft Windows операционни системи", пише още разследваният хакер Бойков.