Китай осъди на смърт канадец за наркотици

Свят
30.04.2019 | 12:48 ч.

 

Китайски съд осъди на смърт гражданин на Канада за производство и трафик на метамфетамин в контекста на изостреното напрежение между Пекин и Отава заради ареста на финансовия директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei, съобщи "Ройтерс". Канадецът Фен Вей е бил главатар на група за производство и трафик на метамфетамин, постанови съд в Цзянмън. Друг заподозрян, Ву Зипинг, също е бил осъден на смърт, но националността му не се споменава. Съдът също така не уточнява пола нито на Фен, нито на Ву, коментира news.bg. Съдът също така е издал присъди срещу още деветима души, включително американец и четирима мексиканци.

 

Не се уточнява какви присъди са получили петима от деветимата, макар че съдът е посочил, че минимумът, който получават, е доживотен затвор. Допълва се, че останалите четирима са били осъдени на затвор, но не се уточнява за какъв период. Фен е вторият канадски гражданин, осъден на смърт за наркотици в Китай през тази година, което става в период на ескалиращо напрежение между двете страни.

 

През декември канадската полиция арестува финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу, която е дъщеря на основателя на компанията, като това стана по искане на американските власти. Американската прокуратура обрисува канадската компания като заплаха за националната сигурност на САЩ и твърди, че е заговорничела за нарушаване на американските санкции. Както Мън, която е на свобода под парична гаранция, така и Huawei отричат тези твърдения. Китай също така наскоро арестува двама канадци от съображения за националната сигурност.

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати