Китайският коронавирус предизвика борсов срив

Бизнес
21.01.2020 | 14:33 ч.

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции се оказаха под силен натиск от продажби с оглед на растящите притеснения около новия коронавирус в Китай, които накараха инвеститорите отново да потърсят нискорисково "убежище" за техните инвестиции, съобщи БНР, цитирано от dir.bg.

Засилващата се загриженост за икономическото въздействие от епидемията на новия китайски вирус предизвика сериозен срив на фондови борси в Азия, който беше последван от най-резкият от три седмица насам негативен старт на европейските пазари на акции.

Пазарните фондови индекси на борсите в Шанхай, Токио, Хонконг и Сидни отбелязаха резки понижения след съобщението на китайското правителство за шеста смърт поради пневмония, предизвикана от новия коронавирус. От епидемичното избухване, съсредоточено най-вече в град Ухан, засега са засегнати над 270 души.

Властите посочиха, че някои от инфекциите се предават от човек на човек, което увеличава риска болестта да се разпространи по-бързо по време на Лунната Нова година, започваща в края на работната седмица, която по принцип е най-натоварената седмица за пътувания както в Китай, така и зад граница.

Именно тези опасения от разрастване на епидемията предизвикаха агресивни продажби най-вече на акциите на авиокомпании, хотелиерски оператори и други компании, свързани с туристически пътувания.

Други азиатски правителства засилиха проверката на пътниците от Китай, като подчертаха за потенциално негативно въздействие върху приходите им от туризъм.

Евентуалната вирусна епидемия "се превръща в основен потенциален икономически риск за Азиатско-тихоокеанския регион", се посочва в доклад на известна агенция за бизнес проучвания IHS Markit. Според нея вирусната епидемия и мерките за нейното спиране биха могли да засегнат туризма, търговията на дребно, ресторантите, въздушните пътувания и други индустрии. Изследователската агенция посочва като пример вирусната епидемия на тежкия остър респираторен синдром (SARS) през 2003 година, която отново тръгна от Китай и чието икономическо въздействие се усети чак до Канада и Австралия, като в същото време отне живота на близо 800 души.

Основният китайски фондов индекс Shanghai Composite се понижи във вторник с 1,41%, индексът Hang Seng - с 2,81%, японският Nikkei - с 0,91%, южнокорейският Kospi - с 1,01% и индийският Sensex - с 0,54%.

Европейските борси последваха негативно представяне на азиатските пазари, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в началото на днешната търговия с 0,8%, германският DAX 30 - с 0,6%, френският CAC 40 - с 1,15%, италианският MIB - с 1,28% и испанският Ibex 35 - с 0,90%.

Сред най-губещите са акциите на авиопревозвачите на дълги разстояния като Air France, Lufthansa и на британската компания IAG, която притежава British Airways.

Страховете от вирусна епидемия се отразяват негативно и на акциите на европейските компании за луксозни стоки, изнасящи за Китай.

Под натиск от продажби се намира и европейският банков сектор след спад на акциите на UBS с над 5%, тъй като голямата швейцарска банка понижи своите финансови цели за отминалата 2019 година. Индексът STOXX Europe 600 Banks се понижава във вторник с над 1%.

Американските фондови фючърси също са оцветени в червено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт след дългия уикенд заради Деня на Мартин Лутър Кинг в понеделник. Фючърсите на DJIA се понижават 0,3%, на S&P500 - с 0,4% и на Naddaq100 - с 0,52%.