Климатологът Георги Рачев разкри какво лято ни очаква и докога ще продължи

Общество
29.06.2020 | 08:27 ч.

„Очаква ни топло, сравнително сухо и продължително лято”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” климатологът проф. Георги Рачев.

„Юли ще бъде типично летен. В следобедните часове предимно в Западна България е възможно да има гръмотевични бури. По морето такова нещо няма да има. Там дори минималните температури ще бъдат високи. Очаква ни влажно, тропично време. Лятото ще прилича на предишните две лета, които изкарахме. Ще вали два, три дни и ще изпълни месечната норма”, поясни Рачев. По думите му юли, август и септември ще бъдат перфектни за море и планина.

„Досега няма индикация от Световните метеорологични центрове, че ще има продължителни засушавания. През 2003 година в Западна Европа починаха 75 000 германци и французи. Тогава имаше две последователни топли вълни”, каза още климатологът.

По повод развитието на туризма у нас това лясто, проф.ц Рачев, който е и заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), заяви: "Празничко е. На нас ни трябват не 1-2 кацащи чартъра, а по 100, за да се усети от туризма у нас. Положението с рекламата е отчайващо. Не се обръща внимание на големите туроператори. Няма го градският туризъм…Нискотарифните авиокомпании караха туристи, за да хапнат и да се забавляват у нас. София беше пълна с туристи, а сега е пусто. Ако трябва да прогнозирам какви са загубите за туроператорите – те пети месец работят на „0“."

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати