Кога е удачно да теглим бързи кредити?

Общество
13.01.2020 | 10:27 ч.

Освен оскъпяването на заема, потребителите трябва да бъдат много внимателни също така за таксите за погасяване и просрочие. Това заяви в интервю за Дарик радио финансовият анализатор в MoitePari.bg Десислава Николова по повод тегленето на т.нар. бързи кредити.

Тя каза, че основно правило при ползването на услугите на небанковите финансови институции е кредитът да е на ниска стойност и да се изплаща в кратък срок.

Полезно е и клиентът, преди да прибегне до тегленето на заем, да провери на сайта на БНБ дали фирмата, която е избрал, присъства в регистъра и има нужния лиценз за кредитор за извършване на такава дейност. Информацията за регистъра на дружества, специлизирани в кредитиране се актуализира на всеки 3 месеца.

Клиентите на фирмите за бързи кредити трябва да са наясно, че изплащайки задължението си трябва да бъдат изключително стриктни и да не допускат просрочване на задължението

Николова обясни, че клиените трябва да внимават за допълнителни такси към договорите, както и за предвидената такса при просрочване на задължението. Клиентите на фирмите за бързи кредити трябва да са наясно, че изплащайки задължението си трябва да бъдат изключително стриктни и да не допускат просрочване на задължението. Честа практика е при предсрочно погасяване, кредиторът да поиска целия размер на общо изплатената сума в края на срока на договора. 

Николова обясни още, че ако между кредитора и кредитополучателя възникнат пререкания и не може да се постигне удовлетворително и за двете страни споразумение, се препоръчва да се обърнат към помирителна комисия към КЗП, където спорът може да бъде разрешен. Ако и там не се стигне до благоприятен край, обикновено се завежда съдебно дело.

 
Печатни издания

Най-четени

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати